HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3109- Tedavi Yollarınızın En Hayırlısı Burna Çekilen Enfiye Türü ile Ağız Yoluyla Alınan ilaçlardır (ve Hacamat)

 

7547- ... Bize Abbad b. Mansur, İkrime’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Tedavi yollarınızın en hayırlısı burun yoluyla alınan enfiye türü ilaçlarla ağız yoluyla alınan ilaçlar, hacamat ve nüshillerdir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2054 uzunca; İbn Mace, 3477, 3478. Zehebi: Abbad'ın zayıf olduğunu söylemişlerdir demektedir.

 

 

 

7548- ... Bize Abbad b. Mansur, İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini bildirdi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İsra'ya götürüldüğüm gece yanından geçtiğim her bir melek grubu mutlaka ey Muhammed hacamat olmayı ısrarla sürdür diyorlardı."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7549- * ... Bize Şuayb b. el-Leys tahdis etti, O Ebu'z-Zubeyr’den, o Cabir (r.a)'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın zevcesi Aişe (r.anha) Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan hacamat yaptırmak için izin istedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da Ebu Taybe'ye ona hacamat yapması için emir verdi. (Ebu'z-Zubeyr) dedi ki: Zannederim o (Cabir) şunları da söyledi: O (Ebu Taybe) Aişe'nin sütkardeşi idi yahut henüz buluğ yaşına ermemiş bir kölesi idi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 350'de Huceyn ve Yunus'tan, ikisi Leys'den böylece rivayet etmişlerdir. Ancak Müsned'de Aişe yerine Ümmü Seleme (r.anha) adı verilmiştir. Hadis Müslim, 2206; Ebu Davud, 4105; İbn Mace, 3480 ve aynı şekilde Ahmed'in kaydettiği gibi Üm mü Seleme demişlerdir. Böylelikle Şuayb'ın bu hadiste Aişe (r.anha)'ı sözkonusu ederek yanıldığı açıkça ortaya çıkmış olmaktadır.

Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü hadis Müslim'de vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3110- Ayın Onyedisinde Hacamat Yaptıran için Hacamat Şifa Olur