HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3107- Şüphesiz Allah Mümin Kulunu Dünyaya Karşı Korur

 

7540- ... Bize İsmail b. Cafer, Umare b. Gaziye’den tahdis etti. O Asım b. Ömer b. Katade'den, o Muhammed b. Lebid'den, o Katade b. en-Numan (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah bir kulu sevecek olursa sizden birinizin hastasını suya karşı korumayı sürdürdüğü gibi onu dünyaya karşı korur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisin şeyhleri (ravileri) ve buna dair açıklamaları Ömer b. el-Hattab (r.a)'ın vermiş olduğu şu emirde görülmektedir: Bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Muhammed b. Şazan el-Cevheri bildirdi. Bize Said b. Süleyman el-Vasıti tahdis etti. Bize Müslim b. Halid tahdis etti. Bize Zeyd b. Eslem babasından şöyle dediğini tahdis etti: Ömer b. el-Hattab zamanında çok ağır bir hastalığa yakalandım. Ömer bana bir tabip çağırdı. O da bana perhiz verdi. Perhizin sıkılığından ötürü hurma çekirdeğini daha emiyordum.

Yine bunu el-Muttalib'in azatlısı Amr b. Ebi Amr'ın Asım b. Amr b. Katade’den diye naklettiği rivayetinde de açıklamış bulunmaktadır:

Bize Ali b. İsa el-Hiri tahdis etti, bize Cafer b. Muhammed b. el-Bezl ve Muhammed b. Amr b. el-Haraşi tahdis edip dediler ki: Bize Yahya b. Yahya tahdis etti, bize İsmail b. Cafer, Amr b. Ebi Amr’dan bildirdi. O Asım b. Katade'den, o Mahmud b. Lebid'den, o Ebu Said el-Hudri (r.a)'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz yüce Allah mümin kulunu sevmekle birlikte dünyaya karşı -sizin hastanızı ona korktuğunuz için kendisini yemekten içmekten koruduğunuz (perhiz verdiğiniz) gibi- korur."

 

Evet, bu şekilde Ebu Said’den diye rivayeti nakletmiş bulunmaktadır.

Hadiste Umare b. Gaziye, Katade b. en-Numan'dan diye rivayet de nakledilmiş bulunmaktadır. Bana göre her iki senet de sahihtir. Allah en iyi bilendir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2107; Taberani, Kebir, XIX, 17; Hakim, Müstedrek, IV, 309'da (7927 numara ile) bir daha zikredecektir. Orada hadisin diğer kaynakları da gösterilecektir. Sahih bir hadistir ancak ileride Ebu Said’den geleceği gibi senedinde ihtilaf edilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3108- Hacamat Tedavilerinizin Hayırlısıdır