HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3106- İsmid'i Kullanmaya Bakınız. Çünü O Saçın çıkmasını Sağlar Ve Gözü Cilalar.

 

7538- ... Bize Osman b. Abdulmelik, Salim b. Abdullah'tan tahdis etti. O Abdullah b. Ömer (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İsmid (denilen sürme taşından yapılan sürmey)i kullanmaya bakınız çünkü o saçları (kirpikleri) çıkartır ve gözü cilalar."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3495; Busiri, Zevaid, 1219'da: Senedi tenkit edilmiştir çünkü Osman b. Abdulmelik hakkında Ebu Hatim hadisi münkerdir demiş, İbn Main de onda bir sakınca yoktur demiştir. İbn Hibban da bunu es-Sikat adlı eserinde zikretmiş bulunmaktadır. Geri kalan ravileri ise sikadırlar demektedir.

 

 

 

7539- ... Bize Haccac b. Muhammed el-Mıssısi, İbn Cureyc’den tahdis etti. Bana Amr b. Yahya b. Umare b. Ebi Hasan haber verdi, bana Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Iyas b. el-Bukeyr'in kızı Meryem zannımca Zeynep olan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zevcelerinden birisinden tahdis ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdi ve: "Sende zerire denilen sürme var mı?" buyurdu. O, evet var dedi. Onun getirilmesini istedi, o sürmeyi ayak parmakları arasındaki bir sivilcenin üzerine koydu ve: "Büyüğü söndüren ve küçüğü büyüten Allah'ım sen bunu benden söndür (gider)" buyurdu ve sivilcesi kayboldu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecma, V, 95'te belirtildiği üzere bunu İmam Ahmed de Müsned'de bu yoldan rivayet etmiş, Heysemi: Senedinde Ebu Iyas'ın kızı Meryem -evet Mecma'da bu şekildedir- vardır. Bunu yalnızca Amr b. Yahya ondan rivayet etmiştir. O ve ondan önceki raviler sahihin ravilerindendir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3107- Şüphesiz Allah Mümin Kulunu Dünyaya Karşı Korur