HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3105- Siyatik Hastalığının Tedavisi

 

7535- ... Bize el-Velid b. Müslim tahdis etti. Bize Hişam b. Hassan tahdis etti. Bana Enes b. Sirin tahdis etti, bana Enes b. Malik (r.a) tahdis edip dedi ki: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir Arap koyununun kuyrukyağı alınıp eritildikten sonra üçe bölünüp, üç günde içilecek olursa siyatik hastalığına şifa olur."

 

Bu, Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

Bunu el-Mutemir b. Süleyman da Hişam b. Hassan'dan metinde fazlalık ile birlikte rivayet etmiştir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 4363'te Busiri, Zevaid, 1207'de sahih olduğunu belirtmiş, ravilerinin sika olduklarını söylemiştir. Bundan sonraki rivayete de bakınız.

 

 

 

7536- ... Bize el-Mutemir tahdis edip dedi ki: Hişam b. Hassan'ı, Enes b. Malik (r.a)’den diye tahdis ederken dinledim: O Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in siyatik hastalığı için şu tedaviyi söylediğini zikretti: Küçük de olmayan, büyük de olmayan (orta büyüklükte) bir Arap koyununun kuyrukyağı alınır, eritilir ve sonra da üçe bölünür. Her gün aç karna onun bir bölümü içilir. Enes dedi ki: Ben bunu üç kişiye tavsiye ettim. Yüce Allah hepsine de şifa verdi.

 

Bunu Habib b. eş-Şehid de Enes b. Sirin’den, o Enes b. Malik (r.a)’den diye rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

7537- Bu rivayeti bize Hafız Ebu Ali tahdis etti ... Bize Habib b. eş-Şehid, Enes b. Sirin’den tahdis ettI. O Enes b. Malik (r.a)’den şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) siyatik hastalığını sözkonusu etti ve şöyle buyurdu:

"Küçük de olmayan, büyük de olmayan bir Arap koçunun kuyrukyağı alınır, eritilir ve üç gün içilir." Enes b. Malik dedi ki: Ben bunu üç yüzden fazla kişiye söyledim, hepsi de bu hastalıktan şifa buldu.

 

İşte bütün bu senetler Buhari ve Müslim'in şartına göre sahihtirler. Ancak Hammad b. Seleme, Enes b. Sirin’den rivayeti ile senedini mudal duruma düşürmüştür. O rivayetinde kardeşi Mabed’den, o ensardan bir adamdan, o babasından diye rivayet etmiştir. Bize göre ise bu hususta muteber olan rivayet el-Mutebir b. Süleyman ile el-Velid b. Müslim'in söyledikleri gibidir.

 

Diğer Tahric: Böylelikle el-Mutemir ve el-Velid ileride IV, 408'de (8297 numara ile) geleceği gibi Hammad b. Zeyd'e de muvafakat etmiş olmaktadırlar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3106- İsmid'i Kullanmaya Bakınız. Çünü O Saçın çıkmasını Sağlar Ve Gözü Cilalar