HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3101- Sizin Hurmalarınızın En Hayırlısı Berni Türüdür. O Hastalığı Giderdiği Gibi, Onda Bir Hastalık Yoktur

 

7527- * ... Bize Ubeyd b. Vakıd b. el-Kasım el-Kaysi tahdis etti, bize Osman b. Abdurrahman el-Abdi, Humeyd'den tahdis etti. O Enes b. Malik (r.a)'den rivayet ettiğine göre Hecerlilerden olan Abdulkayslılar heyeti Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna geldiler. Onlar yanında oturmakta iken onlara dönerek:

"Sizin adını şöyle koyduğunuz bir hurma çeşidiniz vardır, sizin adı şu olan bir hurma çeşidiniz vardır" buyurdu ve onlara bütün hurma çeşitlerini saydı. Heyette bulunanlardan bir adam: Babam anam sana feda olsun ey Allah'ın Rasulü sen Hecer'in ta ortasında doğmuş olsaydın bile şu anda bildiklerinden daha fazlasını bilemezdin. Şahadet ederim ki sen Allah'ın Rasulüsün dedi. Allah Rasulü şu cevabı verdi: "Yanıma oturduğunuz andan itibaren yaşadığınız topraklarınız kaldırılıp, önüme getirildi, ben de bir ucundan öbür ucuna kadar ona baktım. Sizin hurmalarınızın en hayırlısı da berni türüdür ki bu hastalığı gidermekle birlikte onda bir hastalık yoktur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bunun Ebu Said el- Hudri'nin rivayet ettiği bir şahidi de vardır.

 

Diğer Tahric: Heysemi, Mecma, V, 40'ta bu hadisi zikrederek Taberani tarafından Evsat'ta rivayet edildiğini belirterek: Senedinde Ubeydullah b. Vafid el-Kaysi vardır ki o zayıftır demektedir. Mecma'daki ifade bu şekilde olmakla birlikte doğrusu Hakim'deki rivayette olduğu gibi Ubeyd b. Vakid'dir. Heysemi'nin Mecma'da sözkonusu ettiği şekilde ittifakla zayıf olduğunu söylemişlerdir. Zehebi de aynı şekilde zayıf olduğunu belirtip, Osman bilinen bir ravi değildir, hadis de münkerdir demektedir. Bu hadisin daha sonra gelecek bir şahidi vardır.

 

 

 

7528- ... Bize Said b. Suveyd es-Samiri tahdis etti, bize Halid b. Rebah elBasri Ebu's-Sıddık en-Naci’den tahdis etti. O Ebu Said el-Hudri (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizin hurma çeşitlerinizin en hayırlısı berni türüdür. O hastalığı gidermekle birlikte onda bir hastalık yoktur."

 

Diğer Tahric: Heysemi, Mecma, V, 40'ta: Bunu Taberani, Evsat'ta rivayet etmiştir. Senedinde Said b. Suveyd vardır. O zayıftır demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hasta'nın Hurma'dan perrhiz yapmsı