HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

Hasta'nın Hurma'dan perrhiz yapmsı

 

7529- ... Yakub b. Ebi Yakub'dan, o Um el-Munzir el-Ensari (r.anha)'den -ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in teyzelerinden birisi idi. Dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma beraberinde bir hastalıktan henüz yeni iyileşmiş bulunan Ali de bulunduğu halde girdi. Evin içerisinde asılı bir hurma salkımı vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp ondan yemeğe başladı. Ali de gelip ondan almak isteyince: "Sen onu bırak çünkü o sana uygun gelmez. Sen şu anda hastalıktan yeni iyileşiyorsun" buyurdu. Ben de kalkıp arpa ve pazı alıp, pişirdim. Onu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın önüne getirince, Allah Rasulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ali bundan ye, bu senin için daha uygundur" buyurdu.

 

Bunu Zeyd b. el-Hubab, Fuleyh b. Süleyman'dan diye rivayet etmiş ve rivayetinde Um Mubeşşir el- Ensariyye’den demiştir: Bunu bize Ebu Bekr b. İshak haber verdi. .. Bana Yakub b. Ebi Yakub Um Mubeşşir el-Ensariyye (r.anha)'den -ki o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in teyzelerinden birisi idi- şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma beraberinde bir hastalıktan henüz yeni şifa bulmuş Ali de olduğu halde girdi ve hadisin geri kalan kısmını da buna yakın olarak zikretti. Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, VI, 364; İbn Ebi Şeybe, Musannef, VIII, 79; Ebu Davud, 3838; Tirmizi, 2105, 2106; İbn Mace, 2442; Taberani, Kebir, XXV, 258. Tirmizi hadis hakkında:

Hasen, gariptir demiştir. Hadis Tirmizi'nin dediği gibidir. Hakim de bu hadisi ileride Müstedrek, IV, 407'de (8294 numara ile) bir daha zikredecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3102- Telbine (Un Bulamacı) Hastanın Kalbindeki Ağrıyı Açıp Giderir

3103- Nefret Edilen Ama Faydalı Olan Telbine Denilen Bulamacı içmeye Bakınız