HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3102- Telbine (Un Bulamacı) Hastanın Kalbindeki Ağrıyı Açıp Giderir

3103- Nefret Edilen Ama Faydalı Olan Telbine Denilen Bulamacı içmeye Bakınız

 

7530- ... Bize Muhammed b. es-Saib b. Bereke el-Mekki annesinden tahdis etti. O Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın hanımları(ndan birisi) hummaya yakalanacak olursa emri üzerine bulamaç yapılırdı sonra da onlara bu bulamaçtan içmelerini emreder ve şöyle derdi: "Bu sizden herhangi birinizin su ile yüzündeki kiri yıkayıp, izale etmesi gibi kederli olanın kalbini yatıştırır, hasta olanın kalbindeki ağrıları açıp, giderir."

 

 

7531- ... Bana el-Münzir kızı Fatıma, Um Külsum'dan tahdis etti. O Aişe (r.anha)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Nefret edilen ama faydalı olan telbine denilen bulamacı içmeye bakınız."  "Muhammed'in nefsi elinde olana yemin ederim ki o sizden herhangi birinizin yüzündeki kiri su ile yıkadığı gibi karnını öyle yıkar." (Ravi) dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de hanımlarından herhangi birisi hastalanacak olursa ya ölüm ya da hayatta kalmaktan ibaret iki uçtan birisine ulaşıncaya kadar tencere ateşin üzerinden inmezdi.

 

Bu, Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte -çünkü Müslim Muhammed b. es-Saib'in rivayetini delil gösterdiği gibi Buhari de Eymen b. Nabil el-Mekki'nin rivayetini delil göstermiştir- yine de bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7532- * ... Bize A'meş, Ebu Süfyan’dan tahdis etti. O Cabir (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Müminlerin annesi Aişe (r.anha)'nin yanında burun deliklerinden kan damlayan küçük bir çocuk vardı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeri girince: "Bu çocuğun hali ne böyle?" buyurdu. Aişe: Boğazı ve genzi rahatsız dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Ey kadınlar ne oluyor size? Çocuklarınızı öldürmeyin. Herhangi bir kadının boğazı ağrıyacak ya da başı ağrıyacak olursa Hind kustu alsın." (Cabir) dedi ki: Aişe'ye de verdiği emir üzerine o da bunu yaptı ve çocuk iyileşti.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Buhari yine Zühri'nin Ubeydullah b. Abdullah'tan, o Mihsan kızı Um Kays’dan diye rivayet ettiği hadisini buna yakın ve muhtasar olarak tahriç etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Temmam, Fevaid, ı026'da Cabir'den, o Aişe'den diye rivayet ettiği gibi, Ahmed, Müsned, III, 3ı5; Bezzar, Müsned, 3025, 3026; Ebu Ya'la, Müsned, 4383'te; el-Metalibu'l-Aliye, vr. 83/1'de belirtildiği üzere de İbn Ebi Şeybe Müsnedinde rivayet etmişlerdir. Sözü geçen kaynakların tümünde Aişe'nin adı geçmemektedir. Bunlar hadisi burada olduğu gibi Cabir'in Müsned bir rivayeti olarak değerlendirmişlerdir. Heysemi de Mecma'da Cabir'in rivayet ettiği hadisin Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar tarafından rivayet edilmiş olduğunu belirttikten sonra bu kaynaklarda sözü geçen raviler sahihin ravileridir demektedir. el-Metalibu'l-Aliye, 2403'te de belirtildiği üzere İbn Hacer ve Busiri hasen olduğunu belirtmişlerdir. Hakim bu haberi ileride IV, 406'da (8291 numara ile) tekrar zikredecektir. 

 

 

 

7533- * ... Bize Nasr b. Ebi'l- Eş'as tahdis edip dedi ki: Ben Ebu'zZubeyr'i, Cabir (r.a)’den diye şunu zikrederken dinledim: Bir kadın küçük çocuğu ile birlikte Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ve: Ben bunun boğazındaki ağrıyı (bademciği) patlatayım mı dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Sizler çocuklarınızın boğazını yakıyorsunuz. Sen Hind kustu ve alaçehreyi alıp, burnuna enfiye gibi çekmesini sağla" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3104- Ayak Ağrısının Tedavisi