HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3096- Eğer Ölüme Şifa Olacak Bir Şey Olsaydı Elbette Ki Bu Sinameki Olurdu

 

7517- ... Bana İbn Cureyc, Said'den tahdis etti. O Ukbe ez-Zuraki'den, o Zur'a b. Abdullah b. Ziyad'dan rivayet ettiğine göre Ömer b. el-Hattab (r.a) kendisine Uneys kızı Esma’dan (r.anha) tahdis ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün onun yanına girdi. Esma'nın yanında dövmekte olduğu süt leğeni vardı. Allah Rasulü: "Bunu ne yapacaksın?" dedi. Esma: Bunu filan kişi içecek dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Şayet ölümü önleyecek bir şey ya da ölüme karşı fayda sağlayacak bir şeyolsaydı şüphesiz sinamekinin faydası olurdu."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bu hadisin ayrıca Basralıların Uneys kızı Esma (r.anha)’dan diye naklettikleri bir şahidi de vardır.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3461; Tirmizi, 2083. Herikiside senedi farklı zikretmiş olup, bunuHakim'de gelecek rivayetin senedi gibi tahriç etmişlerdir. Hadis (İbn Mace'de) Zur'a b. Abdurrahman'dan gelmektedir. O bunu Utbe b. Abdullah'tan, o Ma'mer'in bir azatlısından, o Esma'dan diye rivayet etmiştir. Nüshaların çoğunluğunda ise Ömer'in bir azatlısından şeklindedir. Hulasa hadisin senedinde çokça ızdırap vardır. İşte bundan dolayı hadis zayıftır. Allah en iyi bilendir. Bu hadisi Hakim'in naklettiği bu yoldan da Taberani, Kebir, XXIV, 361'de rivayet ettiği gibi aynı şekilde XXIV, 397'de ise Zur'a'dan, o doğrudan Esma'dan diye de rivayet etmiş, aradaki vasıtaları da düşürmüştür. Hadis aynı zamanda İbn Ebi Şeybe, Musannef, VIII, 7; Müsned, VIII, 369'da zikredilmiştir. Hakim bunu ileride Müstedrek, IV, 404'te (8283 numara ile) tekrar kaydedecektir.

 

 

 

7518- ... Bize Abdulhamid b. Cafer tahdis etti, bana Utbe b. Abdullah et-Teymi, Uneys kızı Esma (r.anha)’dan tahdis ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Kabızlığını neyle gideriyorsun?" diye sordu. o: Ben daha önce süt leğeni ile kabızlığımı gideriyordum dedi. Allah Rasulü: "O hem sıcaktır, hem çekicidir" buyurdu. Esma dedi ki: Sonra sinameki ile kabızlığımı giderdim dedi. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Eğer herhangi bir şeyde ölüme karşı şifa bulunsaydı, şüphesiz ki bu sinameki olurdu."

 

 

 

7519- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Bekr b. Sehl ed-Dimyati tahdis etti, bize Ömer b. Bekr es-Sekseki tahdis etti, bize İbrahim b. Ebi Able tahdis edip dedi ki: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iki (kıbleye dönerek) namaz kılmış bulunan Um Haram'ın oğlu babamın babasını şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Sinameki ve dereotunu kullanmaya bakınız. Çünkü her ikisinde de es-samm dışında bütün hastalıklardan şifa vardır." Ey Allah'ın Rasulü es-samm nedir? diye soruldu. o: "Ölümdür" buyurdu. İbrahim b. Ebi Able dedi ki: esSenut eş-şebt ile aynı şeydir.

 

Amr b. Bekr ve başkaları da şöyle diyor: esSenut aslında tulumdaki baldır. Şairin şu beyitinde de bu anlamdadır: "Onlar tulumdaki yağlı bal gibidirler, hayır yoktur onlarda Ve onlar komşunun bunlardan istifade etmesine engel olurlar."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3457'de Amr yoluyla böylece rivayet etmiştir. Zehebi: İbn Hibban, Amr'ı itham etmiştir. İbn Adiyy: Münker rivayetleri vardır dediğini nakletmektedir. Busiri, Zevaid, 1204'te: İbn Hibban'ın sözünü zikrettikten sonra bunu daha da açıklayarak o İbrahim b. Ebi Able’den oldukça musibet türünden rivayetler nakletmiş birisidir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3098- Zatu'l-Cenb'in Hind Kustu ve Zeytinyağı ile Tedavi Edilmesi