HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3098- Zatu'l-Cenb'in Hind Kustu ve Zeytinyağı ile Tedavi Edilmesi

 

7520- ... Bize Şube, Halid el-Hazza’dan tahdis etti. O Meymun Ebu Abdullah'tan, o Zeyd b. Erkam (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize zatu'l-cenb’den hind kustu ve zeytinyağı ile tedavi olmamızı emir buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bu hadisi Katade de Meymun Ebu Abdullah'tan rivayet etmiştir:

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2048, 2049; İbn Mace, 3467; İmam Ahmed, Müsned, IV, 369; Taberani, Kebir, 5090, 5091. Tirmizi, hasen, sahihtir demektedir. Halbuki Meymun'un rivayet ettiği hadis bu dereceye ulaşamaz. Hadis onun etrafında dönmektedir. Bunu Hakim, Müstedrek, IV, 405'te (8284 numara ile) ve 406'da (8289 numara ile) bir daha kaydedecektir.

 

 

 

7521 - ... Bize Muaz b. Hişam tahdis etti, bana babam Katade’den tahdis etti. O Ebu Abdullah'tan, o Zeyd b. Erkam (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı zatu'l-cenb için zeytinyağı ve alaçehreyi tavsiye ederken dinledim. Katade dedi ki: Bu hastaya hastalandığı yanından ağız yoluyla verilir.

 

Bunu Abdurrahman b. Meymun da babasından rivayet etmiştir.

 

 

 

7522- Bunu bize Abdullah b. İshak el- Horasani haber verdi. .. Bana Abdurrahman b. Meymun tahdis etti, bana babam Zeyd b. Erkam (r.a)’dan şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize zatu'l-cenb hastalığı için alaçehre, zeytinyağı ve hind kustu ile tedavi olmayı tavsiye etti.

 

 

7523- * ... Bize Ma'mer, Zühri’den bildirdi. Bana Ebu Bekr b. Abdurrahman b. el-Haris b. Hişam, Uneys kızı Esma (r.anha)'dan şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk olarak Meymune'nin evinde iken hastalandı. Ağrıları o kadar arttı ki sonunda bayıldı. (Ebu Bekr) dedi ki: Bazı kadınlar ona ağız yoluyla bir şeyler içirme hususunda birbirleriyle danıştılar. Sonra ağzından ona ilaç verdiler. Kendisine gelince "Bu ne, bu taraftan gelmiş kadınların işidir bu" buyurdu ve eliyle Habeşistan topraklarına işaret etti. Uneys kızı Esma da Habeşistan'da idi. Evdekiler: Ey Allah'ın Rasulü biz senin zatu'l-cenb hastalığına yakalandığını düşünüyorduk dediler. Allah Rasulü şöyle buyurdu:

"Şüphesiz o öyle bir hastalıktır ki Allah beni o hastalığa düşürmez. Şimdi bu evde Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın amcası dışında -Abbas'ı kastediyor- ağzından kendisine bu ilacın içirilmeyeceği hiç kimse kalmasın." (Ebu Bekr b. Abdurrahman) dedi ki: O gün Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın emri dolayısıyla oruçlu bulunan Meymune'ye de ağzından ilaç içirildi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Heysemi, Mecma, IX, 33'te hadisi kaydederek Ahmed tarafından rivayet edildiğini belirtip, ravilerinin sika olduğunu söylemektedir. Hadisi ayrıca İbn Hibban, Sahih, 6587'de rivayet etmiştir. Olay sahihte de yer almıştır. Bundan sonraki rivayete de bakınız.

 

 

 

7524- * ... Bana Abdurrahman b. Ebi'z-Zinad, Hişam b. Urve’den tahdis etti. Bana babamın haber verdiğine göre Aişe (r.anha) dedi ki: Kızkardeşimin oğlu ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in amcasını tazim ettiğini gösteren büyük bir olay görmüşümdüL Şöyle ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i bazen yan tarafındaki ağrı yakalar ve oldukça ağırlaşırdı. Bundan dolayı biz: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i yine böbreğindeki damar (sancısı) yakaladı derdik. Bir türlü böğründen rahatsızdır diyemiyorduk. Bir gün Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i yine ağrısı yakaladı ve bayılıncaya kadar ağrısı şiddetlendi. Biz onun için korktuk. Herkes onun için korktu. Onun zatu'l-cenb'e yakalandığını zannettiğimiz için ağzından ona ilaç içirdik. Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ağrıları geçti ve kendisine geldi. Ağzından kendisine ilaç içirildiğini anladı ve bu içirilen ilacın etkisini de (ağzında) hissedince şöyle buyurdu: "Sizler Allah'ın o hastalığı bana musaHat ettiğini mi düşündünüz? Hayır, Allah o hastalığı bana musaHat edecek değildir. Nefsim elinde olana yemin ederim ki amcam dışında evde ağzından bu ilacın içirilmeyeceği hiç kimse kalmayacaktır." Dedi ki: Ben oradaki her bir adama tek tek ilaç verildiğini gördüm. Aişe (r.anha) dedi ki: O gün evde bulunanların ise biz ne kadar faziletli olduğunu sözkonusu ediyorduk. Orada bulunan erkeklerin hepsine ilaç içirildi. Hatta ilaç içirilmek Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zevcelerine kadar vardı. Onlara da tek tek ilaç içirildi. Öyle ki aramızdan birisine ilaç içirilmek istenince - Ebu'z-Zinad dedi ki: Benim bildiğim o Meymune'dir dedi. (Yine) dedi ki: Ama insanlar o Ümmü Seleme'dir dedi.- Bu kadın: Ben Allah'a yemin olsun ki oruçluyum dedi. Biz de: Allah'a yemin olsun çok kötü bir zanna kapıldın. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemin vermişken seni bırakacağımızı düşünme. Böyle dedik ve ona da ilaç içirdik.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 5381; Müslim, 2213 muhtasar olarak; Mecma, IX, 31-32'de belirtildiği üzere Ahmed ve Ebu Ya'la da bunu oldukça uzun uzadıya zikretmişlerdir. Bu hadis ashab-ı kiram'dan bir topluluktan rivayet edilmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3099- Nebi (s.a.v.)'in Burnuna Enfiye Gibi Toz ilaç Çekmesi