HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3095- Sizden Herhangi Biriniz Sıtmaya Tutulursa Üç Gece Seher Vaktinde Üzerine Soğuk Su Döksün

 

7515- * ... Bize Hammad b. Seleme, Humeyd'den tahdis etti. O Enes b. Malik (r.a)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz hummaya tutulacak olursa üç gece seher vaktinde üzerine soğuk su döksün."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir ama onlar humma cehennemin üflediği sıcaktandır. Bu sebeple onu su ile söndürünüz rivayetinin geldiği senetler üzerinde ittifak etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Heysemi, Mecma, V, 94'te şöyle diyor: Bunu Taberani, Evsat'ta rivayet etmiş olup, ravileri sikadırlar.

 

 

 

7516- ... Bize Hemmam b. Yahya, Ebu Hamza ed-Dubai'den şöyle dediğini tahdis etti: Mekke'de İbn Abbas'ın meclisinde otururdum, birkaç gün beni bulamadı. Geldiğimde: Gelmene engel neydi dedi. (Ebu Hamza) dedi ki:

Ben: Hummaya yakalanmıştım dedim. o: Sen hummam zemzem suyuyla serinlet dedi çünkü Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Humma cehennemin saçtığı bir hararettir. Bu sebeple onu zemzem suyu ile serinletiniz."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bu hadisi bu lafızlarla tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 3088; Hakim, Müstedrek, IV, 403'te (8278 numara ile) zikredecektir. Temmam, Fevaid, 1021'de kaydetmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3096- Eğer Ölüme Şifa Olacak Bir Şey Olsaydı Elbette Ki Bu Sinameki Olurdu