HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3090- Şüphesiz Allah indirdiği Her Bir Hastalık için Mutlaka Bir Şifa da indirmiştir

 

7500- * ... Bize Ebu Zeyd Said b. er- Rabi tahdis etti, bize Şube, er- Rukeyn b. er-Rabi'den tahdis etti. O Kays b. Müslim'den, o Tarık b. Şihab'dan, o Abdullah'tan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Allah indirdiği her bir hastalık için mutlaka bir de şifa indirmiştir. İnek sütünde de her bir hastalıktan şifa vardır."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir. Bunu Ebu Abdurrahman es-Sülemi ve Tarık b. Şihab, Abdullah b. Mesud’dan diye rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3438. Onda hadisin son kısmı yoktur.

 

 

 

7501- * ... Bize Abide b. Humeyd tahdis etti. Bize Ata b. es-Saib, Ebu Abdurrahman’dan tahdis etti. O İbn Mesud (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Allah indirdiği her bir hastalık ile birlikte mutlaka bir şifa da indirmiştir. Onu bilen bilmiştir, bilmeyen de bilmez."

 

 

7502- * ... Bize el-Mesudi, Kays b. Müslim el-Cedeli’den bildirdi. O Tank b. Şihab’dan, o Abdullah'tan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ref ederek şöyle buyurduğunu nakletti: "Şüphesiz yüce Allah ne kadar hastalık indirmişse mutlaka onun için bir de şifa indirmiştir, ihtiyarlık müstesna. Bu sebeple inek sütünden faydalanmaya bakınız çünkü inek her bir bitkiden yer."

 

Diğer Tahric: İbn Mace, Süneninde hadisin son kısmı yoktur. Bir öncekine bakınız. (Hadis 8274 ve 8282 numara ile gelecektir.)

 

 

 

7503- * ... Bize İsrail, Hişam b. Urve’den bildirdi. O babasından şöyle dediğini nakletti: Aişe (r.anha)'ye dedim ki: Sen sünnetleri Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan, şiiri ve Arapçayı Araplardan öğrendin peki tıbbı kimden öğrendin? Şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın hastalandığı da olurdu. Arap tabipler onun yanına gelir, ben de onlardan (tıp) öğrenirdim.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7504- * ... Bize Suveyd b. Abdulaziz tahdis etti, bana İsa b. Abdurrahman tahdis edip dedi ki: Ben Zin b. Hubeyşi, Safvan b. Asal el-Muradi’den şöyle dedi diye tahdis ederken dinledim: Ashab: Ey Allah'ın Rasulü tedavi olalım mı dediler. O şöyle buyurdu: "Biliyorsunuz ki yüce Allah ne kadar hastalık indirmişse mutlaka onun için de bir ilaç indirmiştir. Tek bir hastalık hariç" O hangisidir? dediler. Allah Rasulü: "İhtiyarlık" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 7395'te oldukça uzun bir rivayet olarak İsa b. Abdurrahman’dan böylece rivayet etmiştir. İsa b. Abdurrahman ise Kufeli İbn Ebi Leyla'dır. Taberani bunu açıkça ifade etmiştir. O sika birisidir ama ondan rivayeti nakleden Suveyd b. Abdulaziz ise zayıftır. Hadis Taberani'de ondan başkasından gelen rivayet yoluyla zikredilmiştir fakat o senette de metruk birisi vardır. Hadis bununla hasen kabul edilemez. Ancak bu hadisin daha başka şahitleri vardır ki onlarla hasen kabul edilir. Hadis Sünende Usame b. Şerik'in naklettiği bir hadis olarak zikredilmiştir ki bunun Müsned rivayeti kavidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3091- Cinler Gaybı Bilmezler

(ilaç olarak yaratılan bitkilerin Süleyman (a.s.) tarafından tesbiti)