HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3091- Cinler Gaybı Bilmezler (ilaç olarak yaratılan bitkilerin Süleyman (a.s.) tarafından tesbiti)

 

7505- * ... Bana İbn Vehb tahdis etti, bana İbrahim b. Tahman, Ata b. es-Saib’den tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Davud oğlu Süleyman -a.s.- Ramazan ayında namaza durduğu vakit önünde yeni bir bitkinin çıktığını görecek olursa: Senin adın ne? diye sorar. O da şöyle şöyle derdi:

Bu sefer: Sen neye yararsın? diye sorar. O bitki, şuna şuna derdi. Eğer bir ilaç içinse onu yazar, eğer dikilmesi gereken bir bitki ise dikilirdi. Yine bir gün namaz kılmakta iken önünde bir ağacın bittiğini gördü. Ona: Adın ne? dedi, o: Keçiboynuzu dedi. Sen ne işe yararsın? dedi. O bu beytin sahiplerini tahrip etmek için dedi. Süleyman (a.s) dedi ki: Allah'ım benim ölümümü cinlerden sakla, böylelikle insanlar da cinlerin gaybı bilmediğini öğrenmiş olsunlar." (Allah Rasulü devamla) buyurdu ki: "Sonra Süleyman o ağacı bir baston olarak yonttu ve öldükten sonra tam bir sene ona yaslanıp, kaldı. Cinler de durmadan çalışıyordu. Sonra bir ağaç kurdu o bastonunu yiyince yere düştü. Yere düşünce de insanlar cinlerin kesinlikle gaybı bilemediklerini açıkça görmüş oldular. (Allah Rasulü) buyurdu ki: Bundan ötürü cinler de ağaç kurduna teşekkür ve minnetlerinden ötürü ona su getiriderdi." İbn Abbas da bunu böylece okurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Hadis Ubeydullah b. Vehb'in, İbrahim b. Tahman'dan diye rivayeti tamamen gariptir. Çünkü ben ondan bu tek hadis dışında bir rivayet bulamıyorum. Bunu Seleme b. Kuheyl de Said b. Cubeyr'den diye rivayet etmiş ve İbn Abbas'a mevkuf olarak zikretmiştir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 12281'de İbrahim yoluyla böylece rivayet etmiştir. Bezzar'ın Zevaidi, 2355'te belirtildiği üzere bunu Bezzar da rivayet etmiştir. Heysemi bu hadisi Mecma, VIII, 208'de kaydederek: Bunu Bezzar merfu ve mevkuf olarak rivayet etmiştir, senedinde Ata vardır. Ata'nın hafızası karışmıştır. Her iki senedin diğer ravileri ise sikadırlar demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3092- Bitkilerin Ne için Çıktıklarını Süleyman'a (a.s) Söylemeleri