HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3087- Nebi (s.a.v.) Erkek Kıyafetini Giyen Kadına ve Kadın Kıyafetini Giyen Erkeğe Lanet Etmiştir

 

7492- ... Bize Amr b. Ebi Seleme, Zuheyr b. Muhammed'den tahdis etti. Bana Suheyl b. Ebi Salih babasından tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) erkek kıyafetini giyen kadına ve kadın kıyafetini giyen erkeğe lanet etmiştir.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4098. Zuheyr hakkında tenkitler yapılmıştır. 

 

 

 

7493- ... Bize İbrahim b. Nafi, el-Hasan b. Müslim'den tahdis etti. O Şeybe kızı Safiye’den rivayet ettiğine göre Aişe (r.anha) şöyle derdi: Şu: "Başörtülerini de yakalarının üzerine indirsinler." (Nur, 31) ayeti nazil olunca (Müslüman) kadınlar çarşaflarını alıp kenarlarından yırttılar ve onları başörtüsü olarak kullandılar.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 2270; Camiu'l-Mesanid, XXXVII, 313'te de belirtildiği üzere Nesai, es-Sünenu'l-Kübra'da rivayet etmiştir. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Hadis Buhari'de vardır.

 

 

 

7494- ... Bize Süfyan, Habib b. Sabit'ten tahdis etti. O Ebu Ahmed'in azatlısı Vehb’den, o Ümmü Seleme (r.anha)’den rivayet ettiğine göre başörtüsünü örtmekte iken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdi ve: "(Başörtünü erkeklerin sarığına benzememesi için) iki defa değil, bir defa dala" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, XXIII, 705 Süfyan yoluyla böylece rivayet etmiştir. Ahmed, Müsned, VI, 294,296,306; Ebu Davud, 4097; Ebu Ya'la, Müsned, II, 323. Vehb cumhurun kanaatine göre meçhul bir ravidir. Hafız İbn Hacer de Takrib'de böyle demiştir. Bu sebeple senet zayıftır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3088- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) On Husustan Hoşlanmazdı