HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3088- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) On Husustan Hoşlanmazdı

 

7495- ... Bize Mutemir b. Süleyman tahdis edip dedi ki: Ben er- Rukeyn b. er-Rabi'i, el-Kasım b. Hassan'dan tahdis ederken dinledim. O amcası Abdurrahman b. Harmele’den, onun İbn Mesud (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on husustan hoşlanmazdı: (Zaferan ve başka karışımlardan meydana gelen) sarı renkli kokudan, ağaran saçlarının renklerinin değiştirilmesinden, izarın sarkıtılmasından, altın yüzük takılmasından, nazarlık ve muskaların asılmasından, muavvizat (diye bilinen istiaze sure ve meşru duaları) dışında okumalardan, zar atmaktan, uygun olmayan yerlerde ziynet yerlerinin açılmasından, suyun (meninin) yerinden başka bir yere azledilmesinden ve (süt emen) çocuğun (sütünün) bozulmasından -onu haram etmeksizin - hoşlanmazdı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7496- * ... Bize Ammar b. Ruzeyk, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Semura b. Atiyye’den, o Hureym b. Fatik (r.a)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ey Hureym sende iki haslet olmasaydı adam diye sana denirdi" Hureyn: Bunlar hangileridir ey Allah'ın Rasulü? deyince: "Elbiseni sarkıtman ve saçını salman" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 321; Taberani, Kebir, 4156'da Şemir b. Atiye yoluyla böylece rivayet etmiştir. Hafız İbn Hacer'in Takrib'de şunları söylediğini gördüm: Şemir altıncı tabakadandır. Halbuki o daha önce altıncı tabakada bulunanların ashab-ı kiram’dan herhangi birisi ile karşılaştıkları sabit olmayan kimseleri kapsadığını söylemişti. O takdirde senet munkatı olur sonra da Mizzi'nin Tehzib'de bu iddianın doğruluğunu ortaya koyan bir bilgi tespit ettim. Mizzi XII, 560'da: Hureyn b. Fatik'ten rivayet nakletmiş olmakla birlikte ona yetişmemiştir demektedir.

 

 

 

7497- * ... Bize el-Muafa b. İmran, Ali b. Salih b. Hayy'dan tahdisetti. O Müslim el-Mulai’den, o Mücahid’den, o İbn Abbas (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ka mis (entari) giyindi. Topuklarının üstünde idi, kol yenleri de parmaklarının hizasında idi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7498- * ... Bize Ebu Akil Yahya b. el-Mütevekkil tahdis etti, bize Ebu Seleme b. Ubeydullah b. Abdullah b. Ömer babasından tahdis etti. O dedesi Abdullah b. Ömer (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Ömer yeni bir entari giyindi sonra da şöyle dedi: Oğulcağızım kolumun yenini uzat ve elini benim parmak uçlarıma yapıştır sonra da artanı kes. (Abdullah) dedi ki: Ben de kolları kestim, kolların uç kısmının bir bölümü diğerinin üzerinde oldu (bir tarafı diğerinden kısa oldu). Ben: Bunları makasla düzeltsem dedim: Onu bırak oğulcağızım ben Rasulullah (s.arı böyle yaparken gördüm dedi. İbn Ömer dedi ki: O entari parçalanıncaya kadar babamın üzerinde idi. Bizler namaz kılarken o elbisenin iplerinin ayakları üzerine döküldüklerini de görüyorduk.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3089- Bir Müslümana Bir Elbise Giydiren Allah'ın Örtüsü Altında Bulunur