HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3086- Sarık Sarınız, Böylelikle Hilminiz Daha Da Artar

 

7488- *". Bize Ubeydullah b. Ebi Hamid, Ebu'l-Melih b. Usame’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sarık bağlayınız, hilminiz daha da artar" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7489- ... Bana Abdullah b. Ömer, Abdurrahman b. el-Kasım’dan haber verdi. O babasından, o Aişe (r.anha)'den şöyle dediğini nakletti: Hendek gününde Dıhye b. Halife el-Kelbi (r.a)'ye benzeyen atı üzerinde bir adam gördüm. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yavaşça konuşuyordu. Başında ise ucunu sarkıttığı bir sarık vardı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a (kim olduğunu) sordum da o: "O Cebrail -salat ve selam ona- idi. Bana Kureyza oğullarının üzerine yürümemi emretti."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ahmed, Müsned, VI, 148, 152. Burada sözü edilen Abdullah b. Ömer zayıfbir ravidir. Ondan ötürü Zehebi haberin illetli olduğunu defalarca söylemiştir. Daha önce buradakinden daha uzun olarak III, 34'te (4388 numara ile) geçmiş bulunmaktadır.

 

 

 

7490- * ... Bize Abdullah b. Ömer kardeşinden tahdis etti. O el-Kasım b.

Muhammed’den, o Aişe (r.anha)’den rivayet ettiğine göre bir adam bir katır üzerinde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gitti. Üzerinde bir ucunu omuzları arasında sarkıtmış olduğu bir sarık vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e (kim olduğunu) sordum. o: "Onu gördün (öyle mi?) O Cebrail-salat ve selam ona-'dir" buyurdu.

 

 

7491- * ... Bize Şeyban b. Abdurrahman, Ameş’den bildirdi. O Cami b. Şeddad'dan, o Külsum el-Huzai'den, o Usame b. Zeyd (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı hasta iken ziyaret etmek üzere yanına girdik. Onun uyumakta olduğunu gördük. Yüzünü Aden işi bir örtü ile örtmüştü. Yüzünü açtıktan sonra şöyle buyurdu: "Allah'ın laneti Yahudilere olsun. Koyunlarının iç yağlarının haram olduğunu söyledikleri halde onların bedellerini yiyorlar."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 204, 205. Cami yoluyla iki kanaldan rivayet etmiştir. Ancak Müsned'de: "Nebilerinin kabirlerini mescit edindiler" ifadesi yer almaktadır. Şu kadar var ki Ahmed'deki Cami’den her iki yoldan da rivayeti nakleden kişi Kays b. er-Rabi olup (sonradan) hafızası bozulmuş ve onun hadisleri arasına kendisinin nakletmediği rivayetler de karışmıştır. Burada Cami’den rivayeti nakleden kişi ise Ameş'tir. Bu sebeple doğru olma ihtimali daha yüksektir. Ancak Cami'in her iki yoldan hadisi bellemiş olması hali ve bazen bu yoldan, bazen öbür yoldan hadisi nakletmiş olması müstesnadır. Hakim'in senedinin herhangi bir illeti de yoktur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3087- Nebi (s.a.v.) Erkek Kıyafetini Giyen Kadına ve Kadın Kıyafetini Giyen Erkeğe Lanet Etmiştir