HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3081- Erkeklerin Kokusu Renksizdir Ama Kokusu Etrafa Yayılır, Kadınların Kokusu ise Bir Renktir Ama Etrafa Kokusu Yayılmaz  (usfur)

 

7477- ... Bize Said b. Ebi Arube, Katade’den tahdis etti. O el-Hasan’dan, o İmran b. Husayn (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ben kırmızı renkli (eğer üzerine) binmem. Uspur ile boyanmış elbise giyinmem. Kenarları ipekle çevrilmiş gömlek (entari) de giyinmem." Bu arada Hasan gömleğinin yakasına işaret etti. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayrıca: "Şunu bilin ki erkeğin kullanacağı kokunun kokusu olur, rengi olmaz. Kadınların kullanacakları kokunun ise rengi olur, kokusu yayılmaz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bizim hocalarımız her ne kadar Hasan'ın İmran b. Husayn’dan hadis dinlediği hususunda ihtilaf etmiş olsalar dahi çoğunlukla ondan hadis dinlemiş olduğunu kabul etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2940; Ebu Davud, 4030; İmam Ahmed, Müsned, IV, 442. Hasan(-ı Basri)'ın İmran (r.a)'dan hadis dinlemiş olduğu -Hakim'in de dikkat çektiği gibi- ihtilaflıdır.

 

 

 

7478- ... Bize Ziyad b. Abdullah el- Bekkai tahdis etti, bize Ebu İmran el-Cevni'nin tahdis ettiğine göre Enes b. Malik (r.a) kendisine tahdis edip dedi ki: Bugün mescitte bulunan insanların arasında Taylasan giyenlerinin çokluğunu ancak Hayber Yahudilerine benzetebilirim.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Hadisin anlamı ise boyanmış taylasan elbiselerdir. Boyalı taylasan, Yahudilerin giydikleri elbise çeşitlerindendir.

 

MevkuftUr. Ziyad'dan ötürü senedi Leyyin (gevşek) dir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3082- Allah'a ve Ahiret Gününe iman Eden Bir Kimse Kesinlikle ipek Giyinmesin, Altın Takınmasın