HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3082- Allah'a ve Ahiret Gününe iman Eden Bir Kimse Kesinlikle ipek Giyinmesin, Altın Takınmasın

 

7479- Amr b. el-Haris ve başkaları Süleyman b. Abdurrahman’dan haber verdi. O Ebu Umame el-Bahili (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'a ve ahiret gününe iman eden bir kimse kesinlikle ipek giyinmesin, altın takınmasın."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 261. İbn Vehb'in, Amr’dan, o Süleyman’dan, o Abdurrahman'ın azatlısı Kasım'dan, o Ebu Umame'den böylece rivayet etmiştir. Bilemiyorum o (el-Kasım) senetten mi düşmüştür yoksa bu da senetteki ihtilaf türünden midir? Aynı şekilde bunu İbn Lehia da Süleyman'dan, o el-Kasım’dan, o Ebu Umame'den, İmam Ahmed'in Müsnedinde olduğu gibi rivayet etmiştir. Hadis şahitleri bulunan has en bir hadistir.

 

 

 

7480- Ebu Uşşane el-Meafiri'nin tahdis ettiğine göre o Ukbe b. Amir el-Cuheni (r.a)'yi şunu haber verirken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aile halkının süs eşyası takınmalarını yasaklar ve şöyle derdi: "Eğer cennetteki süs eşyalarını ve ipeği seviyor iseniz o takdirde bunları giyinmeyiniz."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, VIII, 156. Zehebi: Buhari ve Müslim, Ebu Uşşane'den gelen rivayetleri tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7481- * ... Bize Muaz b. Hişam bildirdi, bana Ebu Katade, Davud esSenac’dan haber verdi. O Ebu Said el- Hudri (r.a)’den rivayet ettiğine göre Allah'ın Nebisi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Dünyada ipek giyen bir kimse ahirette onu giymeyecektir, cennete girse dahi. (Dünyada giymemiş olan diğer) cennetlikler onu giyinecekler ama kendisi onu giyinemeyecektir."

 

Bu sahih bir hadistir. Bu lafız ise onu giyinenin cennete giremeyeceği şeklindeki muhtasar hadisleri illetli duruma düşürmektedir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 5437; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 2217; İmam Ahmed, Müsned, III, 23. Davud ile ilgili olarak İbnu'l-Medini: Meçhuldür demektedir. İbn Hibban ise sika olduğunu söylemiştir fakat hadisin kendileri ile has en mertebesine yükseleceği şahitleri bulunmaktadır.

 

 

 

7482- ... Bize İbn Cureyc, İkrime b. Halid’den tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pamuk (ve benzeri) hiçbir karışımı bulunmayan saf olması halinde ipeği yasaklamıştır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4055; İmam Ahmed, Müsned, r, 313

 

 

 

7483- ... Abdullah b. Bureyde babasından, o annesinden, o Ümmü Seleme (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gömlek (entarOden daha çok hiçbir elbiseyi sevmezdi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7484- ... Bize Süfyan, Simak b. Harb’den tahdis etti. O Suveyd b. Kays’dan şöyle dediğini nakletti: Ben ve Mahreme el-Abdi Hecer’den kumaş getirdik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldi, bizden bir adam bir miktar şalvar satın aldı. Ücretle tartan bir tart Kı da vardı. Allah Rasulü tartKıya: "Tart ve ağır bastır" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3083- Yeni Bir Elbise Giyerken Dua Etmek