HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3080- Erkeğin Uspur ile Boyanmış Elbiseyi Giymesinin Yasak Oluşu

 

7474- Bu hadisi bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. .. Amr b. Şuayb’den, o babasından, o Abdullah b. Amr (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Bir gün Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna girdim. Üzerimde uspur ile boyanmış (aldı üstlü) iki elbise vardı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu elbiseler de ne oluyor?" buyurdu. (Abdullah) dedi ki: Um Abdullah bunları bana boyadı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da: "Sana (Allah adına) and veriyorum. Kesinlikle Um Abdullah'ın yanına geri dön ve ona bu elbiseler için tandırı yakmasını sonra da bunları tandırın içine atmasını söyle" buyurdu. Ben de Um Abdullah'ın yanına döndüm ve o da (denileni) yaptı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Buhari ve Müslim -Allah ikisinden de razı olsun- ittifakla erkeğin uspur ile boyanmış elbiseyi giyinmesinin yasaklandığına dair Ali (r.a)'nin naklettiği hadisi rivayet etmişlerdir. O hadiste: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana yasakladı, ben size de yasakladı demiyorum ifadesi de yer almaktadır.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2077; Ebu Davud, 4048, 4066; Nesai, VIII, 203; İbn Mace, 3603

Hadis hakkındaki değerlendirmesinde Hakim yanıImıştır. Çünkü hadis Müslim'de vardır.

 

 

 

7475- ... Bize Yahya, Hişam'dan tahdis etti. O Yahya b. Ebi Kesir'den nakletti: Bana Muhammed b. İbrahim'in tahdis ettiğine göre Halid b. Madan kendisine Abdullah b. Amr b. el-As (r.a)'dan şunu haber verdi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abdullah'ın üzerinde uspur ile boyanmış iki elbise görünce: "Şüphesiz bunlar kafirlerin elbiseleridir. Sen bunları giyinme" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7576- ... Bize İsrail, Ebu Yahya el- Kattat'tan tahdis etti. O Mücahid’den, o Abdullah b. Amr b. el-As (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Üzerinde kırmızı renkli (altlı üstlü) iki elbise bulunan bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından geçti. Selam verdiği halde Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun selamını almadı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4069; Tirmizi, 2808 hasen, gariptir diyerek.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3081- Erkeklerin Kokusu Renksizdir Ama Kokusu Etrafa Yayılır, Kadınların Kokusu ise Bir Renktir Ama Etrafa Kokusu Yayılmaz (usfur)