HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3079- Cuma Günü Ğusletmek Ve Bu Günde Güzel Koku Sürünmek

 

7471- ... Bize Süleyman b. Bilal, el-Muttalib'in azatlısı Amr b. Ebi Amr’dan bildirdi, o İkrime’den, o İbn Abbas (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Irak ahalisinden iki adam yanına gelerek ona Cuma gününde gusletmenin vacip olup olmadığını sordular. İbn Abbas onlara: Gusleden için bu daha güzel ve daha temizdir dedi (ve sözlerini şöyle sürdürdü): Şimdi size (Cuma gününde) gusletmek (sünneti) neden başladığını haber vereyim. RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döneminde insanlar muhtaç idi. Yün elbise giyerler, sırtlarında su taşıyarak hurma ağaçlarını sularlardı. Mescitte dar ve tavanı alçaktı. Oldukça sıcak bir yaz gününde bir Cuma günü Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbeye çıktı. Minberi de yüksek değildi. Birkaç basamaktan ibaretti. O hutbesini verdi, insanlar da yünlü elbiseler içinde terledi. Ter ve yün kokuları etrafa yayıldı. Hatta birbirlerini (kokularıyla) rahatsız ettiler. Hatta kokuları minber üzerinde bulunan Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a kadar ulaşınca şöyle buyurdu: "İnsanlar bugün geldi mi guslediniz ve her biriniz bulduğu kokusunu yahut yağını sürünsün."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 844,845; Müslim, 848; Ebu Davud, 353. Bu Ebu Davud'daki lafızdır. Buhari ve Müslim ise bu hadisi kısmen daha kısa rivayet etmişlerdir.

 

 

 

7472- ... İsmail b. Abdullah b. Cafer’den, o babası (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde bir rida ve bir sarık olmak üzere zaferan ile boyanmış iki elbise olduğunu gördüm.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7473- ... Bana Abdullah b. Bureyde babasından şöyle dediğini tahdis etti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe vermekte iken Hasan ve Hüseyin üzerinde kırmızı renkli iki gömlek olduğu halde karşıdan geldiler. Bir düşüp, bir kalkıyorlardı. Minberden inip, onları alarak önüne bıraktı ve şöyle buyurdu: "Allah ve Rasulü doğru söylemiştir. "Mallarınız ve evlatlarınız ancak bir fitnedir." (et-Teğabun, 64/15) Bu ikisini gördüm de dayanamadım." Sonra hutbesine devam etti.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

Bu hususta gönlü rahatlatan açıklama bundan sonraki şu hadiste yer almaktadır:

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3776; Ebu Davud, 1109; Nesai, III, ıo8; İbn Mace, 3600; İbn Hibban, Sahih, 2231 - Mevaridu'z-Zam'an'da belirtildiği üzere-

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3080- Erkeğin Uspur ile Boyanmış Elbiseyi Giymesinin Yasak Oluşu