HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3076- Kırmızı Elbise Giymek

 

7461- ... Eş'as’dan, o Ebu İshak'tan, o Cabir b. Semura (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i üzerinde kırmızı bir elbise bulunduğu halde dolunaylı aydınlık bir gecede gördüm. Bir ona, bir aya bakmaya başladım. Andolsun o benim gözümde aydan da güzeldi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2812 hasen, gariptir diyerek.

 

 

 

7462- ... Bana Musa b. Cubeyr'in tahdis ettiğine göre Abbas b. Abdullah b. Abbas b. Abdulmuttalib kendisine Halid b. Yezid b. Muaviye'den tahdis etti. O Dihye'b. Halife el-Kelbi (r.a)'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisini Herakl'e (Herakliyus'a) göndermişti. Geri döndüğünde Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine beyaz, ince kumaştan yapılmış bir Mısır elbise türü olan bir Kıpti elbise hediye etti ve şöyle buyurdu: "Bunun bir parçasını kamis (uzunca bir gömlek) yap, diğer parçasını da zevcene ver, onu başörtüsü yapsın." Dihye dönüp gidince, Allah Rasulü: "Ona altına bir şey koymasını emret ki (şeffaf olduğundan) altını göstermesin."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7463- * ... Bana Yunus b. Yezid, Nafr den haber verdi. O Abdullah b. Ömer’den, o Ömer b. el- Hattab (r.a.)’dan rivayet ettiğine göre o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a da, arkadaşlarına da bin dirheme ve binikiyüz dirheme hulleler (altlı üstlü elbiseler) dokutturdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7464- ... Bize İshak b. Mansur es-Seluli, Umare b. Zazan’dan tahdis etti.

O Sabit'ten, o Enes b. Malik (r.a)’den rivayet ettiğine göre Malik Zu Yezen, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e otuz üç deve ve bir dişi deveye satın alınmış bir hulle (Yemen işi çizgili altlı üstlü takım elbise) hediye etmişti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bir defa giyindi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4213; İmam Ahmed, Müsned, III, 221 Umare yoluyla böylece rivayet etmişlerdir. Uınare Takrib'de belirtildiği üzere çokça hata eden sika birisidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3077- Nebiler Yün Giyinmeyi Severlerdi