HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3077- Nebiler Yün Giyinmeyi Severlerdi

 

7465- * ... Ebu'l-Ahvas ve Ebu Ubeyde’den, onlar Abdullah'tan şöyle dediğini nakletti: Nebiler yün giyinmeyi severler, koyunların sütünü sağar ve eşeklere binerlerdi.  [Sahihtir]

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7466- Katade’den, o Ebu Burde b. Ebu Musa’dan, o babasından şöyle dediğini nakletti: Biz Nebi (s.a.v.) ile birlikte ike,n gökten de üzerimize yağmur yağmıştı. Koyunlar gibi kokmuştuk.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

Hakim -yüce Allah'ın rahmeti üzerine olsun- dedi ki: Bana Muhammed b. Amr er- Rezzaz'ın kendi el yazısı ile yazdığında şunu da zikretmektedir:

Sa'd b. Nasr el-Muharrami kendilerine tahdis etti: Bize Ebu Muaviye tahdis etti, bize Ebu Seleme Muhammed b. Meysera, Katade’den tahdis etti. O Ebu Burde’den, o Ebu Musa (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte olup da koyunlar gibi koktuğumuzu hatırlıyorum çünkü giydiğimiz yündü, yediklerimiz ise su ve kuru hurma olan iki siyahtan ibaretti.

 

Diğer Tahric: Sahihtir. Ebu Davud, 4033; Tirmizi, 2481; İbn Mace, 3562. Tirmizi hasen, sahihtir diyerek.

 

 

 

7467- ... Bize Yahya b. Zekeriya b. Ebi Zaide tahdis etti, bana babam Mus'ab b. Şeybe’den haber verdi. O Şeybe kızı Safiye’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Bir sabah Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde siyah kıldan yapılmış ve adamları andıran resimlerle desenlenmiş bir örtü bulunduğu halde dışarı çıktı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Hakim -yüce Allah'ın rahmeti üzerine olsun- dedi ki: Bu örtünün Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a ait olmadığının delili:

 

 

 

7468- Bize Ebu Zekeriya Yahya b. Muhammed el-Anberi'nin tahdis ettiği şu hadistir: ... Bize Muaz b. Hişam bildirdi, bana babam Katade’den tahdis etti. O Kesir b. Ebi Kesir’den, o Ebu Iyaz’dan, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Allah'ın Nebisi benim örtümün biri onun üzerinde bulunduğu halde namaz kıl(dır)dığı da oluyordu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, VI, 129, 220, 146, 249_ Katade yoluyla böylece rivayet edilmiştir. Hadis şahitler arasında hasendir. Bununla birlikte Hakim'in kesin ifade ile dile getirdiği mana bu hadiste yoktur çünkü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'yin üzerine giyinip çıktığı örtü, üzerine alıp kendisiyle namaz kıldırdığı örtüden farklı olabilir.

 

 

 

7469- ... Bize İshak b. Said b. Amr b. Said el-Kazvini babasından tahdis etti: O Halid kızı Um Halid’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a aralarında bir hamisanın (ipek yahut yünden yapılmış desenli bir elbisenin) bulunduğu bazı elbiseler getirildi. Ashabına: "Sizce bu hamisayı en çok hak eden kimdir" buyurdu. Ashab sustu, o da Um Halid'i çağırarak o hamisayı ona giydirdikten sonra "Kızcağızım eskit ve yıprat, eskit ve yıprat, eskit ve yıprat" buyurdu. (Ravi) dedi ki: Hamisada kırmızı bir desen de vardı. Allah Rasulü: "Um Halid sena" demeye başladı. Sena Habeşçede güzel demektedir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4042; Taberani, Kebir. XXV, 240; Ahmed, Müsned, VI, 346; Buhari, 5507 Hadis hakıknda Hakim yanılmıştır çünkü hadis Buhari'de vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3078- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Yün Elbise Giyinmesi