HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3075- Selam Verme Adabı

 

7460- ... Bize Said b. Iyas el-Cureyri, Ebu's-Selil’den bildirdi. O Ebu Temime el-Huceymi'den, o Cabir b. Süleym el-Huceymi (r.a.)'dan şöyle dediğini nakletti: Medine yollarından birisinde Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaştım. Üzerinde kenarları yayılmış (saçakları dökülmüş) pamuktan bir izar (belden aşağısını kapatan elbise) gördüm. Ey Muhammed -yahut ey Allah'ın Rasulü- aleykesselam dedim. Şöyle buyurdu: "Aleykesselam ölüye verilen selamdır, aleykesselam ölüye verilen selamdır, aleykesselam ölüye verilen selamdır. Selamun aleykum, selamun aleykum, selamun aleykum" buyurdu yani böyle demelisin. (Cabir b. Suleym) dedi ki: Ben ona izar hakkında sordum, o da sırtını kapattı ve baldırının çoğunu örterek şöyle buyurdu:

"İşte burada eğer bu kadarını istemezsen o vakit topukların üstünde buraya kadar (sarkıtabilirsin). Bunu da istemezsen şüphesiz ki Allah'ın büyüklenip, böbürlenen hiçbir kimseyi sevmediğini bilmelisin."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim onu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2722, 2723; Ebu Davud, 4084, 5209. Tirmizi hasen, sahihtir demektedir. İbn Hibban, Sahih, 1221 ve 1451 -Mevaridu'z-Zam'an'da belirtildiği gibi-

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3076- Kırmızı Elbise Giymek