HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3074- Saçın Taranması

 

7458- ...  Bize el-Evzai tahdis etti, bana Hassan b. Atiye, Muhammed b. el-Münkedir'den tahdis etti, bana Cabir b. Abdullah (r.a) tahdis edip dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldi. Saçı karışık bir adam görünce:

"Bu kişi saçını kendisiyle yatıştıracağı bir şey (tarak) bulamıyor mu?" buyurdu. Elbiseleri kirli bir başka adam da görünce: "Bu elbisesini kendisiyle temizleyeceği bir şey bulamıyor mu?" buyurdu,

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ahmed, Müsned, III, 357; İbn Hibban, Sahih, 1438; Beğavi, Şerhu's-Sünne, XII, 50; Ebu Ya'la, Müsned, 2026; Ebu Davud, 4062; Nesai, VIII, 1S3; Iraki, Tahricu'l-İhya, I, 137'de: Senedi ceyyiddir demektedir.

 

 

 

7459- ... Bize Yunus b. Ebi İshak, el-Ayzar b. Hureys’den bildirdi. O elHusayn el-Ahnesiyye’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'yi koltuğunun altından geçirip, sarınarak büründüğü bir burde ile gördüm. Pazusunun adalesinin kımıldadığını hala görüyor gibiyim. Onun şöyle buyurduğunu duydum: "Ey insanlar Allah'tan korkunuz. Başınıza Habeşli bir köle amir olarak görevlendirilse dahi sizin için aziz ve celil olan Allah'ın kitabını dosdoğru uyguladığı sürece onu dinleyip, ona itaat edin."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, VI, 402; Müslim, 1838; İbn Mace, 2861; Nesai, VII, 154. Bu Tirmizi'nin 1706 numarada kaydettiği hadisin lafzıdır. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Çünkü hadisteki merfu ifadeler Müslim'de geçmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3075- Selam Verme Adabı