HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3070- ibn Abbas'ın Haruralılarla (Haricilerle) Tartışması

 

7447- * ... Bize İkrime, Ammar el-Icli'den tahdis etti, bana Ebu Zumeyl tahdis etti, bana Abdullah b. ed-Duel tahdis etti, bana Abdullah b. Abbas (r.a) tahdis edip dedi ki: Haruralılar (Hariciler) ortaya çıkınca bir evde toplandılar. Altı bin kişi idiler. Ali (r.a)'ye gittim ve ona: Müminlerin emiri namazı serin vakte kadar geciktir. Belki bu toplananların yanına gider, onlarla konuşurum dedim. o: Senin için korkuyorum dedi. (İbn Abbas) dedi ki: Ben asla (bana bir zarar vermezler) dedim. (İbn Abbas devamla) dedi ki: Onların yanına gittim. Yemen işi altılı üstlü elbiselerin en güzellerinden birisini giyindim. Ebu Zumeyl dedi ki: Abdullah b. Abbas oldukça güzel ve gür sesli birisi idi. İbn Abbas dedi ki: Onlar öğle vakti dinlendikleri sırada bir evde toplanmışlarken yanlarına gittim, onlara selam verdim. Onlar ey İbn Abbas merhaba bu elbise de neyin nesi oluyor dediler. Ben: Siz neden dolayı beni ayıplıyorsunuz, andolsun Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın üzerinde takım elbiselerin en güzellerini görmüşümdür dedim ve: "De ki: Allah'ın kulları için çıkardığı ziyneti, temiz ve hoş rızıkları kim haram kılmıştır." (el-Araf, 32) buyruğunu okudu.

Sonra da İbn Abbas'ın onlarla yapmış olduğu meşhur tartışmayı zikretti.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7448- * ... Bize el- Leys b. Sad, Hişam b. Sad’dan tahdis etti. O Zeyd b. Eslem’den, o Ata b. Yesar’dan şöyle dediğini nakletti: Cabir (r.a) dedi ki: Gazalarından birisinde Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çıktım. Bir adam develeri sürmek maksadıyla yırtık iki elbise giyinmiş olduğu halde çıktı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Bundan başka elbiseleri yok mu? diye sordu. Heybesinde iki yeni elbisesi var denildi. Allah Rasulü: "Bana heybesini getirin" buyurdu. Allah Rasulü heybeyi açınca içinde iki elbise gördü. Adama: "Sen bu iki elbiseyi al giyin ve yırtık olanlarını at" buyurdu. Adam denileni yaptıktan sonra develeri sürmeye başladı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun arkasından iki elbiseyi giymek hususunda kendisine karşı cimri davranmasına hayret etmişcesine baktı. Sonra ona: "Allah senin boynunu vursun" dedi. Adam ona dönüp, bakınca "Allah yolunda" buyurdu ve adam Yemame günü öldürüldü.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü o birkaç yerde Hişam b. Sad'ın rivayetini delil göstermiştir. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Şu kadar var ki hadis Malik'de (Muvatta'ta) Zeyd b. Eslem’den, o Cabir (r.a)’den diye rivayet edilmiştir.

Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Bahr b.

Nasr tahdis edip dedi ki: Abdullah b. Vehb dedi ki: Bana Malik b. Enes, Zeyd b. Eslem’den haber verdi. O Cabir b. Abdullah (r.a)’dan diyerek hadisi nakletti.

 

 

 

7449- ... Bize Hişam b. Sad, Kays b. Bişr et -Tağlibi’den şöyle dediğini bildirdi: Babam Dımaşk'da Ebu'd-Derda (r.a)'ın meclis arkadaşı idi. Orada Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ensardan olan ashabından İbn el-Hanzaliye denilen birisi de vardı. Bu kişi tek başına oturup, kalkar, başkalarıyla çok az meclise gelir, otururdu. O çoğunlukla namaz kılardı. Namazını bitirdikten sonra da aile halkının yanına gidinceye kadar ya Allahu ekber diye tekbir getirir yahut subhanallah deyip tesbih getirir ya da la ilahe illallah diyerek tehlil getirirdi. Bir gün biz Ebu'd-Derda'nın yanında otururken yanımızdan geçti, selam verdi. Ebu'd-Derda: Bize yarayacak ve sana da zarar vermeyecek bir söz (söyle) dedi. İbnu'l-Hanzaliye dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizler kardeşlerinizin yanına gideceksiniz. Bu sebeple güzel elbiselerinizi giyininiz, oturup kalktığınız yerleri düzeltiniz. Öyle ki insanlar arasında bir ben gibi olunuz. Şüphesiz Allah sözleri ve davranışları çirkin olan kimseyi, çirkin söz ve davranışlarda bulunmak için gayret harcayan kimseyi sevmez."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. er-Rehavi'nin adını vermediği İbnu'l-Hanzaliye'nin adı ise Sehl b. el-Hanzaliye olup, ashab-ı kiram'ın zahidlerinden idi. Allah onların hepsinden razı olsun.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4089; Ahmed, Müsned, IV, 179; Nevevi, Riyazu's-Salihin, s. 219'da has en olduğunu belirtmiştir.

 

 

 

7450- ... Bize Said b. Eyyub, Ebu Merhum Abdurrahim b. Meymun’dan tahdis etti. O Sehl b. Muaz'dan, o Enes el-Cuheni'den, o babasından, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle dediğini nakletti: "Her kim aziz ve celil olan Allah için mütevazı davranmak maksadıyla gücü yettiği elbiseyi giyinmeyi terk edecek olursa yüce Allah onu kıyamet gününde herkesin gözü önünde çağırır, iman hullelerinden istediğini seçip, dilediğini giyinmekte serbest bırakır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, II, 79; Ahmed, Müsned, III, 439. Ebu Merhum hakkında bazı tenkitlerde bulunulmuş olmakla birlikte ona Ahmed, Müsned, III, 438 ve Hakim -daha önce geçtiği gibi-, Müstedrek, I, 61'de (213 numaralı hadiste) ona mutabaatta bulunulmuştur.

 

 

 

7551 - ... Bize İbn Ebi Zi'b, el-Kasım b. Abbas'tan tahdis etti. O Nafi b. Cubeyr b. Mut'im’den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Benim hakkımda kibirinden dolayı ne yaptığını bilemeyen, şaşkın birisi olduğumu söylüyorlar. Halbuki ben eşeğe de bindim, koyun da besledi m, elbiselere de sarınıp büründüm. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da: "Bunları yapan bir kimsede kibir adına hiçbir şey bulunmaz" buyurmuştur.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2002 Şebabe yoluyla böylece rivayet etmiş ve hasen, gariptir demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3071- Kevser Havzının Nitelikleri (imkanı olmayanın kirli eski elbisesi lehine hüccettir)