HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3069- Şüphesiz Allah Güzeldir, Güzelliği Sever

 

7444- ... Bize Şube, Eban b. Tağlib'den tahdis etti. O el-Pudayl b. Amr el-Pukayni'den, o İbrahim'den, o Alkame b. Kays'dan, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den: "Şüphesiz Allah güzeldir, güzelliği sever" buyurduğunu nakletti.

 

Hakim kendi hattı (el yazısı ile): Hadis burada uzun uzadıya tahriç edilir diye yazmıştır.

 

Diğer Tahric: Müslim, 91; Ebu Davud, 4091; Tirmizi, 1999; İbn Mace, 4173. Hadisin tamamını belirtilen kaynaklarda görebilirsiniz. Hadisin tam hali de bundan sonra gelen hadise yakındır.

 

 

 

7445- ... Bize Ebu Bahr Abdurrahman b. Osman el-Bekravi tahdis etti, bize Hişam b. Hassan, Muhammed b. Sirin’den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: Ey Allah'ın Rasulü ben kendisine güzelliğin sevdirildiği ve gördüğün kadarı ile (güzellikten pay) verilmiş birisiyim. Öyle ki herhangi bir kimsenin ayakkabı bağının bile benim ayakkabımın bağından daha iyi olmasından hoşlanmıyorum. Acaba bu kibirden midir dedi. Allah Rasulü: "Hayır, fakat hakka karşı duran ve insanları küçümseyip, onları değersiz gören kimsenin tutumu kibirdendir" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7446- * ... Bize İbn Avn, Amr b. Said’den tahdis etti. O Humeyd b. Abdurrahman’dan şöyle dediğini nakletti: İbn Mesud (r.a) dedi ki: Ben üç şeyden perdelenmezdim (engellenmezdim) -ya da: alıkonulmazdım dedi-: Özelolarak konuşmaktan (necva), şundan ve şundan. (Devamla) dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında Malik b. Burare er-Rehavi'nin bulunduğu bir esnada yanına vardım. Konuşmasının sonuna yetiştim. O sırada: Ey Allah'ın Rasulü bana senin de gördüğün gibi bir miktar güzellik verilmiş bulunuyor. Ben herhangi bir kimsenin ayakkabı bağında bile bana üstün olmasını hoş bulmuyorum. Acaba bu bağy (haddi aşmak)dan mıdır? dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu:

"Hayır, bu bağyden sayılmaz ama bağy hakka karşı büyüklenen kimsenin" yahutta: "Hakkı beğenmeyen kimsenin -dedi- ve insanları küçümseyen kişinin yaptığıdır" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3070- ibn Abbas'ın Haruralılarla (Haricilerle) Tartışması