HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3068- Allah Sana Mal Vermişse (Belirtisi) Üzerinde Görülsün

 

7443- * ... Bize Şube, Ebu İshak'tan şöyle dediğini tahdis etti: Ebu'lAhvas'ı babası (r.a)’dan şöyle dedi diye tahdis ederken dinledim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e üstüm başım pek iyi olmadığı bir halde gittim. O: "Senin herhangi bir malın var mı?" diye sordu. Ben: Evet, dedim. o: "Hangi tür malın var?" buyurdu. Ben: Deve, köle, at, koyun türlerinin hepsinden var dedim. o: "ALlah sana bir mal vermişse o(nun belirtileri) üzerinde görülsün" buyurduktan sonra şunları ekledi: "Senin kavminin develeri kulakları sağlam yavrular doğurup da sen eline usturayı alıp kulaklarını koparıyor ve bu bir bahiradır deyip, kulaklarını yarıyor yahut derilerini kesip, bunlar da derileri kesilenlerdir (surum) diyerek hem kendine, hem de aile halkına bunları haram ediyor musun?" O, evet deyince, Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Şüphesiz Allah'ın sana verdiği şey sana helaldir. Allah'ın usturası ise (seninkinden) daha keskindir." Bazen de şöyle buyurdu (diye nakletmektedir): "Allah'ın kolu senin kolundan daha güçlü, Allah'ın usturası senin usturandan daha keskindir." Ben: Ey Allah'ın Rasulü ne dersin, ben bir adamın yanına misafir olsam, o bana herhangi bir ikramda da bulunmasa, beni misafir olarak ağırlamasa sonra aynı kişi bana misafir olsa, bana yaptığı gibi yapayım mı yahut beni ağırlamadığı gibi ben de ona ikramda bulunmayayım mı dedim. O: "Sen onu ağıda" buyurdu.

 

Hadisi Buhari, Müslim ve Ebu Davud’dan herhangi birisi bu şekilde tamamen tahriç etmediğinden ötürü ben de bunu Zevaid arasında zikrettim ve Zevaid’den olduğuna dair işaret koydum.

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2074; Nesai, VIII, ı80, 181, 196; Ebu Davud, 4045; İbn Hibban, Sahih, 5615; Ahmed, Müsned, III,473

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3069- Şüphesiz Allah Güzeldir, Güzelliği Sever