HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

Çıplak Tavaf Yasaklandı

 

7433- Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar haber verdi. Bize Kadı Ahmed b. Muhammed b. İsa tahdis etti. Bize Şeyh Ebu Bekr b. İshak ve Ebu Bekr b. Ebu Nasr el-Mervezi de tahdis edip dediler ki: Bize Muhammed b. Galip bildirdi. Bize Ebu Huzeyfe tahdis etti. Bize Süfyan, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Zeyd b. Nuseyğ’den, o Ali b. Ebi Talib (r.a.)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisini haccekber günü dört hususu ilan etmek üzere göndermişti: "Hiç kimse beyti (Kabe'yi) çıplak olarak tavaf etmeyecek, cennete Müslüman bir kimseden başkası girmeyecek, bu yıldan itibaren hiçbir müşrik hac edemeyecek. Her kimin Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile herhangi bir ahdi (antlaşması) varsa onun süresi de ahdinde tespit edilmiş olan süreye kadar devam edecektir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bunun şahidi Ebu Hureyre'nin naklettiği şu hadistir:

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3091. Hasen, sahihtir diyerek; Ahmed, Müsned, 594; İbn Cerir, 16372

 

 

 

7434- Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. .. Muharrar b. Ebi Hureyre babası (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ali b. Ebi Talib (r.a)'ı Mekkelilere Berae (Tevbe suresi gereği verilen ültimatom) ile gönderdiği zaman ben de onunla birlikte idim. Ebu Hureyre'ye: Neyi ilan ediyordunuz? diye soruldu, şu cevabı verdi: Bizler: "Cennete ancak Müslüman bir kimse girecek, beyti (Kabe'yi) çıplak bir kimse tavaf edemeyecek, her kimin Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir antlaşması varsa o antlaşmasının süresi dört aya kadar devam edecektir. Dört ay geçtikten sonra şüphesiz Allah da, Rasulü de müşriklerden beridir, bu seneden sonra da hiçbir müşrik tavaf etmeyecektir," Ben sesim kısılıncaya kadar (bunları) yüksek sesle ilan ediyordum.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai'nin, V, 234'teki lafzıdır. Hadisi ayrıca Buhari, 362; Müslim, 1347; Ebu Davud, 1946'da buradakine yakın olarak rivayet etmişlerdir. Ancak onlardaki rivayet bu kadar eksiksiz değildir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3064- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Nubuvvet Adına ilk Gördüğü Ona Örtün Denilmesi Olmuştur