HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3064- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Nubuvvet Adına ilk Gördüğü Ona Örtün Denilmesi Olmuştur

 

7435- * ... Bize en-Nadr Ebu Ömer el-Hazzaz, İkrime'den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Ebu Talip zemzem kuyusunu açmak için uğraşıyordu. O sırada henüz çocuk yaşta olan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de taş taşıyanlar arasında idi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izarım (belden aşağısını örten elbisesini) alıp taşın altına (omuzunun üzerine) koyarak kendisini korumak isteyince, üzeri de açılmış oldu. Hemen bayıldı, Ebu Talib'e: Oğluna yetiş, o bayıldı diyehaber verildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in baygınlığı geçip, kendisine gelince, Ebu Talib ona neden bayıldığını sordu. O: "Üzerinde beyaz elbise bulunan birisi bana gelip, örtün dedi" diye cevap verdi.

İbn Abbas dedi ki: İşte bu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nubuvvet adına ilk gördüğü ona örtün denilmesi oldu. O günden itibaren avreti asla görülmedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bunun şahidi Ebu't-Tufayl yoluyla gelen şu hadistir:

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 11651'de Yahya el-Himmani yoluyla böylece muhtasar olarak rivayet etmiştir. Heysemi, Mecma, II, S2'de zikretmiş olup, senedinde en-Nadr Ebu Ömer el-Hazzaz vardır, zayıf olduğunu ittifakla kabul etmişlerdir demektedir.

 

 

 

7436- *Bunu bize Muhammed b. Abdulhamid es-San'ani haber verdi. .. Bize Ma'mer, Abdullah b. Osman b. Huseym'den bildirdi. O Ebu't-Tufeyl'den şöyle dediğini nakletti: Beyt (Kabe) bina edilince insanlar taş taşıyorlardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da onlarla birlikte taşırken elbisesini alıp omuzu üzerine koydu. Bu sefer ona: Avretini açma diye seslenildi, O da taşı bırafuıp, elbisesini giyindi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Sahihtir. İmam Ahmed, Müsned, V, 454-455'te Abdurrezzak'tan böylece rivayet edilmiştir. 

 

 

 

7437- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti ... Bize Mervan b. Muaviye el-Fezari tahdis etti.

Bize Fakih Ahmed b. Süleyman da haber verdi. .. Bize Yezid b. Harun tahdis etti. (Mervan ile birlikte) dediler ki: Bize Behz b. Hakim babasından tahdis etti. O dedesi (r.a)'nden şöyle dediğini nakletti: Ben: Ey Allah'ın Rasulü bizim avretlerimizin durumu nedir, neresini açabilir, neresini aç amayız? Şöyle buyurdu: "Avretini eşin yahut sağ elinin sahip olduğu (cariyen) dışındakilerden koru (açma)" buyurdu. Ben: Peki, bazı kimselerin bir kısmı yukarıda, bir kısmı aşağıda bulunurlarsa durum ne olur dedim. O: "Eğer kimsenin görmemesini sağlayabilirsen avretini kimse görmesin" buyurdu. Ben: Peki, ya kişi tenhada tek başına ise dedim. Allah Rasulü: "Allah kendisinden haya edilmesine daha bir hak sahibidir" buyurdu ve elini fercinin üzerine koydu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4017; Tirmizi, 2670, 2795; İbn Mace, 1920; Buhari, l, 266'da kesin ifade ile mu allak olarak; Kesin olarak bilinen husus da Buhari'nin hadisi muallak olarak rivayet ettiği zaman adını zikrettiği kimse hakkında ifadesini kesin kullanır. Ondan sonrakiler için değil yani bu hadis ona göre Behz'e kadar sabittir. Ondan sonrakiler için değildir. Evet, Behz'in babasından, onun dedesinden rivayeti ilim adamlarının çoğunluğu tarafından hasen kabul edilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3065- Avreti Açmanın Ağırlığı