HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3060- Kimin Üç Kızı Olur Da Onların Geçim Sıkıntılarına Katlanacak Olursa Allah Da Onu Cennete Koyar

 

7426- * ... Bize Hammad b. Mes'ade, İbn Cureyc’den tahdis etti. O Ebu'zZubeyr’den, o Ömer b. Nebhan’dan, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kimin üç tane kızı olur da onların geçim sıkıntılarına, darlık ve külfetlerine sabredip, katlanacak olursa Allah o kimseyi o kızlarına gösterdiği merhameti dolayısıyla cennete koyar." (Ebu Hureyre) dedi ki: Bir adam: Ey Allah'ın Rasulü ya iki kız çocuğu olan dedi. Allah Rasulü: "İki kız çocuğu dahi olsa ... " buyurdu. Bir başka adam: Ey Allah'ın Rasulü ya bir kız çocuğu olursa dedi, Allah Rasulü: "Bir kız çocuğu dahi olsa" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: İbn Ebi Şeybe, Musannef, VIII, 553; İmam Ahmed, Müsned, II, 335. Bu hadisin ravileri Ömer b. Nebhan dışında sikadırlaL Ömer bir parça meçhul birisidir ama İmam Ahmed'deki rivayette Hakim'dekinden farklı olarak "Amr b. Şihab" olarak geçmektedir. Bununla birlikte onda da bu hadis Hammad b. Mes'ade olarak gelmiştir. Ayrıca senedinde İbn Cureyc'in de an lafzını kullanarak rivayeti sözkonusudur. İbn Ebi Şeybe'deki senet ise buradaki gibidir. O senette Mendel, İbn Cureyc’den rivayette bulunmuştur. Ben adı Amr b. Şihab olan bir kimseyi tespit edemedim. Bana göre bu isim müstensihler tarafından tashife uğramıştır çünkü "Şihab"ın şekli "Nebhan"ın şekline yakındır. Allah en iyi bilendir. Bu hadis bir başka yoldan lafızlarında bazı farklılıklarla birlikte gelmiştir. Bunu Heysemi, Mecma', VIII, l58'de kaydetmiş ve: Bunu Taberani, Evsat'ta rivayet etmiş olup, senedinde kendilerini tanımadığı raviler vardır demektedir.

 

 

 

7427- * ... Bize Müsedded tahdis etti, bize el-Mutemir tahdis edip dedi ki: Humeyd'i, Enes (r.a.)’den şöyle dedi diye tahdis ederken dinledim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından birkaç kişi ile birlikte yolda gidiyordu. Yolun ortasında da küçük bir çocuk vardı. Annesi binekleri görünce çocuğunun çiğnenmesinden korkup, aklı başından gitmişcesine koştu ve oğlum oğlum deyip onu taşıyıverdi. Allah Rasulü ile birlikte bulunanlar: Ey Allah'ın nebisi bu kadın asla oğlunu ateşe atamaz dediler. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Öyle Allah'a yemin ederim ki Allah sevdiği bir kimseyi ateşe atmaz" buyurdu. (Enes) dedi ki: Böylelikle Allah'ın Nebisi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları susturmuş oldu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7428- * ... Bize Ebu Malik el-Eşcai, Ziyad b. Hubeyr’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kimin bir kız çocuğu doğar da onu diri diri gömmez, onu küçük düşürmez ve oğlunu ona tercih etmezse ona sebep Allah onu cennete koyar."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç

etmemişlerdir .

 

Diğer Tahric: Metalibu'l-Aliye, 2525'te belirtildiği üzere bunu Ahmed b. Meni rivayet etmiş, Busiri hadis hakkında bir şey söylememiştir.

 

 

 

7429- * ... Bize Müslim b. İbrahim tahdis etti, bize Abdurrahman b. Fedale tahdis etti, bize Bekr b. Abdullah el-Müzeni, Enes b. Malik (r.a)’den şöyle dediğini tahdis etti: Beraberinde iki küçük çocuğu bulunan bir kadın Aişe (r.anha)'nin yanına geldi ve ondan bir şeyler vermesini istedi. Aişe ona üç tane hurma verdi. Kadın her bir çocuğa birer hurma verdi. Birisini de kendisine alıkoydu. Çocuklar iki hurmayı yiyince elindeki tek hurmayı alıp ortadan ikiye böldü ve her bir çocuğuna yarımşar hurma verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince ona (gördüğünü) haber verince, o: "Bunun neresine hayret ediyorsun ki? O kadının çocuklarına merhametinden ötürü Allah da ona merhamet etmiştir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Keşfu'l-Estar'da belirtildiği üzere Bezzar, Müsned, 1890'da bu yoldan rivayet etmiş ve: Biz bu hadisin Enes'ten bundan başka bir senetle rivayet edildiğini bilmiyoruz demiştir. Ayrıca: Ubeydullah, el-Mübarek ve el-Mufaddal kardeştider, senedinde bir sakınca yoktur.

Hadisi Heysemi, Mecma, VIII, IS8'de zikrettikten sonra senedinde Ubeydullah b. Fedale vardır. Bu hadisi el-Mizzi rivayeti ondan nakleden Selm b. İbrahim'in biyografisinde zikretmiş bulunmaktadır. Heysemi: Ben bunun kim olduğunu tanımıyorum, geri kalan ravileri sikadıdar demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3061- Yetişkinlik çağına Kadar Kim iki Kız çocuğuna Bakacak Olursa Ben ve O Cennete Şu iki Parmağımın Yakınlığı Gibi Gireriz