HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3050- Biriniz Kardeşini Severse Onu Sevdiğini Ona Bildirsin

 

7401 - ... Bize el-Mubarek b. Fedale, Sabit'ten tahdis etti. O Enes (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından geçti. Bir başka adam: Gerçekten ben bunu aziz ve celil olan Allah için seviyorum dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ona bildirdin mi?" buyurdu. O hayır deyince, Allah Rasulü: "Ona bildir" buyurdu. O adam dedi ki: Ben de o adamla karşılaştım ve ona: (Kendisini sevdiğimi) bildirdim. O da: Kendisi için beni sevdiğin Allah da seni sevsin dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bunun şahidi ise el-Mikdam b. Madi Kerib'in rivayet ettiği hadistir:

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 5125; İmam Ahmed, Müsned, III, ıOS; Abdurrezzak, Musannef, 20319; İbn Hibban, Sahih, 571. Hasen bir hadistir.

 

 

 

7402- ... Bize Sevr b. Yezid, Habib b. Ubeyd’den tahdis etti. O el-Mikdam b. Madi Kerib (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Sizden biriniz kardeşini sevecek olursa onu sevdiğini ona bildirsin."

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 5102; Tirmizi, 2502; İmam Ahmed, Müsned, IV, 130; Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 542; İbn Hibban, Sahih, 570. Sahih bir hadistir.

 

 

 

7403- * ... Bize Mübarek b. Fedale, Sabit'ten tahdis etti. O Enes (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yüce Allah için birbirini seven iki kişinin en faziletlisi hiç şüphesiz arkadaşını daha fazla sevenleridir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 2053; Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 544; Bezzar, Müsned, 3600; İbn Hibban, Sahih, 566; Beğavi, Şerhu's-Sünne, 3466. Hasen bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3051- Kocanın Zevcesi Üzerindeki Hakkı