HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3051- Kocanın Zevcesi Üzerindeki Hakkı

 

7404- * ... Bize Süleyman b. Süleyman, Yahya b. Ebi Kesir’den tahdis etti.

O Seleme’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Bir kadın Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına gelerek şöyle dedi: Ey Allah'ın Rasulü ben filan adamın kızı filan kadınım. Allah Rasulü: "Seni tanıdım ihtiyacın ne?" buyurdu. Kadın: Benim ihtiyacım şudur. Benim amcamın oğlu çok ibadet eden filan kişidir. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu tanıdım" buyurdu. Kadın: O benimle evlenmek için bana talip oldu. Bana kocanın zevcesi üzerindeki hakkının ne olduğunu bildir. Eğer güç yetirebileceğim bir şey ise onunla evlenirim şayet gücüm yetmeyecekse evlenmeyeceğim dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Kocanın zevcesi üzerindeki haklarından bazıları şunlardır: Vücudundan kan ve irin dahi aksa, karısı da diliyle onu yalayacak olsa kocasının hakkını ödemiş olmaz. Eğer bir beşerin bir başkasına secde etmesi söz konusu olsaydı şüphesiz zevceye kocasına yanına gireceği vakit secde etmesini emredecekti. Buna sebep ise Allah'ın onu zevcesine üstün tutmuş olmasıdır." Kadın: Seni hak ile gönderene yemin ederim ki dünyada kaldığım sürece evlenmeyeceğim dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7405- ... Bana el-Kasım b. Avf eş-Şeybani tahdis etti, bize Muaz b. Cebel (r.a)'ın tahdis ettiğine göre o Şam'a gittiğinde Hristiyanların papazlarına, keşişlerine, patriklerine secde ettiklerini gördü. Yahudilerin de hahamlarına, rahiplerine, rabbanilerine, alimlerine, fakihlerine secde ettiklerini gördü. Neden böyle bir şey yapıyorsunuz demesi üzerine onlar: Bu Nebilerin A.S. selamıdır dediler. Ben: Böyle bir şeyi bizim kendi nebimize yapmamız daha uygundur dedim. Allah'ın Nebisi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun üzerine şöyle buyurdu: "Şüphesiz onlar kendi kitaplarını da tahrif ettikleri gibi, nebilerine de yalan isnad ediyorlar. Eğer ben bir kimsenin bir diğerine secde etmesini emredecek olsaydım, kadının kocasına -onun üzerindeki büyük hakkı dolayısıyla- secde etmesini emredecektim. Hiçbir kadın kocasının hakkını eksiksiz yerine getirmedikçe imanın tadını alamaz. Kendisini yanına çağıracak olursa deve semerinin üzerinde bulunsa dahi (istediğini ona vermelidir)."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 1853; İbn Hibban, Sahih, 4171; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, VII, 292; İmam Ahmed, Müsned, IV, 381. Hasen bir hadistiL Bir bölümü İbn Mace'de yoktur.

 

 

 

7406- ... Salih b. Hibban’dan, o Abdullah b. Bureyde’den, o babasından rivayet ettiğine göre bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: Ey Allah'ın Rasulü bana kendisi ile yakinimin artacağı bir şey öğret dedi. Allah Rasulü: "Şu ağacı çağır" buyurdu. Adam o ağacı çağırdı. Ağaç geldi ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e selam verdi. Sonra ona: "Dön" buyurdu. Ağaç da döndü. (Bureyde) dedi ki: Sonra o adama izin vermesi üzerine adam başını ve ayaklarını öptü. Allah Rasulü şunları söyledi: "Bir kimsenin bir diğerine secde etmesini emredecek olsaydım şüphesiz kadının kocasına secde etmesini emredecektim."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3052- En Hayırlılarınız Kadınlara En Hayırlı Olanınızdır