HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3049- Kişi Arkadaşının Dini Üzeredir. Bu Sebeple Kiminle Arkadaşlık Edeceğine Baksın

 

7399- ... Bize Zuheyr b. Muhammed el-Anezi tahdis etti. Bana Musa b. Harun'un tahdis ettiğine göre o Ebu Hureyre (r.a)'ı şöyle derken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kişi arkadaşının dini üzeredir. Bu sebeple her biriniz kiminle arkadaşlık ettiğine baksın."

 

Ebu'l-Hubab, Said b. Yesar'dan, o Ebu Hureyre'den diye de rivayet edilmiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4812; Tirmizi, 2484; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 2117. Zuheyr bir parça zayıfbir ravidir. Bundan dolayı Hakim hadis ile ilgili bir değerlendirmede bulunmayıp, bu hususta mutabi bir rivayet zikretmektedir. Mutabi rivayette de İbrahim vardır. Zehebi bunu ed-Duafa adlı eserinde zikretmiş ama burada onun hakkında bir şey söylememiştir. Şu kadar var ki zayıf oluşu pek ileri değildir. Hadis her iki rivayet yoluyla hasen mertebesindedir. Zehebi: İnşallah sahihtir demiştir. Bundan sonrakine de bakınız.

 

 

 

7400- ... Bize Sadaka b. Abdullah, İbrahim b. Muhammed el-Ensari'den tahdis etti. O Said b. Yesar’dan, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kişi arkadaşının dini üzeredir. Bu sebeple her biriniz kiminle arkadaşlık ettiğine dikkat etsin."

 

Ebu'l-Hubab'ın hadisi yüce Allah'ın izniyle sahihtir. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, II, 293; Tirmizi, II, 278; İmam Ahmed, Müsned, II, 303. Bir sonraki rivayete de bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3050- Biriniz Kardeşini Severse Onu Sevdiğini Ona Bildirsin