HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3048- Allah'ın Kıyamet Gününde Nebilerin ve Sıddıkların Dahi Kendilerine imreneceği Kulları Vardır

 

7396- * ... Bize Şube, Ya'la b. Ata’dan tahdis etti. O el-Velid b. Abdurrahman'dan, o Ebu İdris el-Havlani'den şöyle dediğini nakletti: Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından yirmi kişinin bulunduğu bir mecliste oturdum. Aralarında yüzü güzel, dişleri güzel, gözleri iri, ön dişleri parlak bir genç vardı. Herhangi bir şey hakkında anlaşmazlığa düştüler mi ya da bir söz söylediler mi onun söylediğini kabul ederlerdi. Meğer o Muaz b. Cebel (r.a) imiş. Ertesi gün yine (mescide) geldim, onun bir direğin yanında namaz kıldığını gördüm. Namazını bitirdikten sonra bağdaş kurup sustu. Ben: Allah'ın celali dolayısıyla seni gerçekten seviyorum dedim. O: Allah adına yemin eder misin? dedi. Ben: Allah adına yemin ederim dedim. Bu sefer şöyle dedi: Allah için birbirlerini sevenler -Ebu İdris- dedi ki: Zannederim kıyamet gününde başka hiçbir gölgenin olmadığı bir zamanda Allah'ın gölgesinde olacaklardır dedi. Sonra hadisin bundan sonraki bölümünde bir zan (şüphe) yoktur dedi (ve şöyle devam etti): - Onlara nurdan koltuklar konulur. O yüce Rabbin yakınında oturmalarından ötürü nebiler, sıddıklar ve şehitler onlara imrenir. (Ebu İdris) dedi ki: Ben bunu Ubade b. es-Samit'e naklettim, o şöyle dedi:

Ben sana ancak Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın dilinden dinlediklerimi tahdis ediyorum. O şöyle buyurdu: "Benim için birbirlerini sevenlere benim sevgim (onları sevmem) bir haktır. Benim uğrumda birbirlerine (cömertçe) bir şeyler verenlere benim sevgim hak olmuştur. Benim için birbirlerini ziyaret edenlere benim sevgim bir hak olmuştur, benim uğrumda birbirlerini gözetip, ilişkilerini sürdürenlere sevgim hak olmuştur." Şube birbirlerini gözetenler ve birbirlerini ziyaret edenler hakkında şüphe etmiştir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Bunu Ata elHorasani de Ebu İdris el-Havlani’den diye rivayet etmiş bulunmaktadır:

 

 

 

7397- Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti ... Bize Ata el-Horasani tahdis edip dedi ki: Ebu İdris el-Havlani'yi şöyle derken dinledim:

Hıms mescidine girdim, hepsi de Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan diye hadis nakleden bir halkaya oturdum. Aralarında genç birisi vardı ki o konuştu mu oradakiler onu dinler, onlardan bir adam konuştu mu kendisi onu dinlerdi. O gencin kim olduğunu öğrenemeden dağıldılar sonra hadisi uzun uzadıya zikretti.

 

 

7398- * ... Bize Ebu Bedr Şuca b. el-Velid tahdis edip dedi ki: Ben Ziyad b. Hayseme'yi babasından diye tahdis ederken dinledim. O İbn Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ın öyle kulları vardır ki nebi de değildirler, şehit de değildirler. Bununla birlikte kıyamet gününde yüce Allah'a yakınlıkları ve oturdukları yerlerinden ötürü şehitler de, nebiler de onlara imrenirler." Bir bedevi dizleri üzerine çökerek: Ey Allah'ın Rasulü onların niteliklerini, özelliklerini bize bildirir misin? dedi. O şöyle buyurdu: "Bunlar Allah'ın kullarından birtakım kullardır. Bunlar değişik ülkelerden, değişik kabilelerden ve kabile kollarındandır. Bunlar arasında birbirlerini sebebiyle görüp gözetecekleri akrabalıkları, birbirlerine verecekleri bir dünyalıkları yoktur. Bunlar aziz ve celil olan Allah için birbirlerini severler, Bunlar Allah için birbirleri ile arkadaşlık etmişler, onun için birbirlerini sevmişlerdi. Aziz ve celil olan Allah kıyamet gününde onlar için nurdan minberler koyacak, insanlar korkarken onlar korkmayacaklardır. Onlar aziz ve celil olan Allah'ın kendileri için korku da olmayan, kendileri de üzülmeyecek olan Allah'ın velileri (gerçek dostları)dir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3049- Kişi Arkadaşının Dini Üzeredir. Bu Sebeple Kiminle Arkadaşlık Edeceğine Baksın