HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3046- Kendin için Sevdiğini Müslüman Kardeşin için De Sev

 

7393- * ... Bize Seyyar, Ebu'l- Hakem'in tahdis ettiğine göre o Halid b. Abdullah el-Kasri'yi Basra minberi üzerinde hutbe verirken şunları söylediğine tanık olmuştur: Bana babam, dedemden şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ey Yezid b. Esed cenneti seviyor musun?" Ben: Evet, dedim. Allah Rasulü: "O halde kendin için sevdiğini, Müslüman kardeşin için de sev."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 70; Taberani, Evsat, 256; Kebir, XXII, 625; Buhari, et-Yarihu'l-Kebir, IV, 2, 317; Abd b. Humeyd, II, 53; İbn Sad, VII, 428; İbn Asakir, V, 242/2. Hakim'in ravileri sikadırlar ve hadis sahihtir.

 

 

 

7394- * ... Bize İshak b. Süleyman er-Razi tahdis edip dedi ki: Ben Malik b. Enes'i, Ebu Hazim b. Dinar’dan tahdis ederken dinledim. O Ebu İdris el-Havlani'den şöyle dediğini nakletti: Dımaşk mescidine girdim. Dişleri parlak bir genç ile karşılaştım. Beraberinde insanlar da vardı. Herhangi bir husus hakkında anlaşmazlığa düştüler mi anlaşmazlığını çözme işini ona bırakır ve onun görüşünü kabul ederlerdi. Kim olduğunu sordum, bu Muaz b. Cebel (r.a)'dir denildi. Ertesi gün erkenden gittim, onun benden önce gelmiş olduğunu gördüm ve namaz kıldığını gördüm. (Ebu İdris) dedi ki: Namazını bitirinceye kadar onu bekledim sonra tam yüzünün karşı tarafından onun yanına gittim, ona selam verdim. Allah'a yemin ederim ki ben Allah için seni seviyorum dedim. O gerçekten Allah adına yemin ediyor musun dedi. Ben:

Evet, Allah adına yemin ediyorum dedim. Allah adına yemin eder misin dedi. Evet, Allah adına yemin ederim dedim. (Ebu İdris) dedi ki: Ridamın yakasından tutup beni kendisine doğru çekti ve şöyle dedi: Müjde sana ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Aziz ve Celil Allah buyurdu ki: Benim sevgim benim için birbirlerini sevenlere, benim için birbirleriyle oturup kalkanlara, benim için birbirlerine karşılıksız bağışlarda bulunanlara, benim için birbirlerini ziyaret edenlere vacip olmuştur."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Ebu İdris sahih bir isnad ile bu metinin Muaz ve Ubade b. es-Samit tarafından birlikte rivayet edilmiş olduğunu kaydetmektedir.

 

Diğer Tahric: Sahih bir hadistir. Taberani, Kebir, XX, 150; İmam Malik, Muvatta, II, 236; İmam Ahmed Müsned, V, 233; İbn Hibban, Sahih, 2510; el-Kudai, Müsnedu'ş-Şihab, 1449; İbn Hibban, Sahih, 575; el-Erbaun es-Suğra, no: 102 (daha önce 5226 numara ile) geçmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3047- Birbirlerini Allah için Sevenleri Allah Başka Hiçbir Gölgenin Bulunmadığı Günde Arşının Gölgesinde Gölgelendirecektir