HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3035- Rızkının Genişletilmesini isteyen Akrabasını Gözetsin

 

7367- * ... Bana Yahya b. Eyyub, Ubeydullah b. Sahr’dan haber verdi. O elKasım b. Abdurrahman’dan, o Ukbe b. Amir (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaştım. Ben acele edip onun elini tuttum, o da benden acele etti, elimi tuttu ve şöyle dedi: "Ey Ukbe sana dünya ve ahiret ehlinin en faziletli ahlakını bildireyim mi? Seninle ilişkisini koparanlarla sen ilişkini kur, onları gözet. Seni mahrum edene sen ver, sana zulmedeni sen affet. Şunu da bil ki ömrünün uzatılmasını, rızkının genişletilmesini isteyen akrabasını gözetsin."

 

Diğer Tahric: Heysemi, Mecma, VIII, 180'de hadisi kaydederek Ahmed ve Taberani tarafından rivayet edildiğini belirtip: Ahmed'in iki senedinden birisinin ravileri sikadırlar demektedir.

 

 

 

7368- ... Muaviye b. Ebi Müzerrid tahdis etti. Bana amcam Ebu Hubab Said b. Yesar tahdis edip dedi ki: Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinledim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'yi şöyle buyururken dinledim: "Şüphesiz aziz ve celil olan Allah yaratmayı tamamlayınca rahim (akrabalık) kalkıp, Rahman'ın böğründen tuttu. Rahman: Bu ne dedi. Akrabalık (rahim): Bu sana koparılmaktan sığınanın duruşudur dedi. Allah: Seni bitiştireni benim de bitiştirmeme, seni koparanı benim de koparmama razı olmaz mısın?" buyurdu. Dilerseniz: "Sizden beklenen yönetimi ele alırsanız yeryüzünde fesat çıkarmak ve akrabalık bağlarınızı paramparça etmek değil midir ki?" (Muhammed, 47/22) buyruğunu: "Onlar Kur'an'ı iyiden iyiye düşünmezler mi?" (Muhammed, 47/24) buyruğuna kadar okuyunuz.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 7063; Müslim, 2524. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

7369- *Bize Ebu Bekir b. İshak tahdis etti. .. Bize Şube bildirdi. Bana Fakih Ahmed b. Musa da haber verdi. .. Bize Şube tahdis edip dedi ki: Hammed b. Abdulcebbar'ı, Muhammed b. Kabb’dan tahdis ederken dinledim. O Ebu Hureyre (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti:

"Muhakkak rahim, rahmandan (isminin kökünden türemiş) bir daldır. o:

Rabbim ben koparıldım, Rabbim bana kötülük yapıldı diyecek. Rabbi ona cevap vererek: Seni gözeteni benim de bitiştirmeme, seni kopartanı benim de kopartmama razı olmaz mısın buyuracak."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3036- Kıyamet Gününde Rahm Gelecek ve Konuşacaktır