HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3036- Kıyamet Gününde Rahm Gelecek ve Konuşacaktır.

 

7370- * ... Bize Hammad b. Seleme, Katade’den tahdis etti. O Ebu Umame es-Sakafi'den, o Abdullah b. Amr (r.a)'dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Kıyamet gününde rahim yün eğiren kirmenin kancası gibi bir kancası olduğu halde gelecek, oldukça akıcı bir dille konuşacak. (Allah da) onu gözeteni gözetecek, onu koparanı koparacak."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 6774, 6950. Hadisi Mecma kaydederek Taberani tarafından da rivayet edildiğini belirttikten sonra: Ahmed'in ravileri Ebu Sumame es-Sakafi dışında sikadırlar. İbn Hibban onun da sika olduğunu söylemiştir demektedir.

 

 

 

7371- ... Bana Uyeyne b. Abdurrahman b. Cevşen el-Gatafani tahdis etti. Bana babam Ebu Bekre (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "(Bir kimsenin) işlediği günahlar arasında dünyada Allah'ın cezasını acilen vermeye en layık olanı -ahirette onun için sakladıkları ile birlikte- bağy (İslam yönetimine karşı haksızca baş kaldırmak) ve akrabalık bağlarını koparmaktan daha layık hiçbir günah yoktur."

 

Bunu Şube de Uyeyne b. Abdurrahman’dan rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2629; Ebu Davud, 4881; İbn Mace, 4211; İbn Hibban, Sahih, 455; Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 67. Sahih bir hadistir.

 

 

 

7372- ... Bize Şube, Uyeyne b. Abdurrahman’dan şöyle dediğini tahdis etti. Babamı Ebu Bekre es-Sakafi (r.a)’den şunu tahdis ederken dinledim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "(Bir kimsenin) işlediği günahlar arasında Allah'ın dünyada cezasını -ahirette onun için sakladığından ayrı olarak- akrabalık bağını koparmaktan ve bağy etmek (meşru İslam yönetimine karşı baş kaldırmakhen daha layık hiçbir günah yoktur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3037- iki Kişi Arasında Üç Günden Fazla Dargınlık Helal Değildir