HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3030- Akrabalık Bağlarını Gözetmeye Dair Hadisler

 

7347- ... Bize Muhammed b. Amr, Ebu Seleme'den bildirdi. O Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Aziz ve Celil Allah buyurdu ki: Ben Rahman'ım, o da rahim (akrabalık)dır. Onu bitiştireni ben de bitiştiririm (gözeteni gözeterim), onu kopartanı da ben de kopartınm (benimle ilişkisi kalmaz)."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadis açık seçik senetlerle Abdurrahman b. Avf. Sad b. Zeyd b. Amr b. Nufeyr, Aişe ve Abdullah b. Amr’dan da rivayet edilmi" bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, II, 498; Buhari, 7063; Müslim, 2544 bu manada. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Her ikisi de bu hadisi buna yakın olarak tahric etmişlerdir.

 

 

 

7348- *Said b. Zeyd'in rivayet ettiği hadisi bize Ebu Cafer Ahmed b. Abdulhafız haber verdi. .. Bize Nevfel b. Musahib, Said b. Zeyd b. Amr b. Nufeyr’den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Rahim (dalın ağaçtan çıkması gibi Allah'ın) er-Rahman (ismin)den bir daldır. Kim onu bitiştirirse Allah da onu bitiştirir, kim onu kopartırsa Aziz ve Celil Allah da onu koparır."

 

 

7349- Abdurrahman b. Avf'ın rivayet ettiği hadisi de bize Fakih Ahmed b. Selman tahdis etti. .. İbrahim b. Abdullah b. Karız’dan rivayete göre babası kendisine şunu haber verdi: Abdurrahman b. Avfhasta iken yanına gitti. Abdurrahman ona: Sen akrabalık bağını gözetmiş oluyorsun. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Aziz ve Celil Allah buyurdu ki: Ben Rahman'ım o ise Rahim'dir. Ona kendi ismimden (türeyen) bir isim türettim. Her kim onun hakkını gözetip bitiştirirse ben de onu bitiştiririm. Kim de (hakkını gözetmeyip) onu koparırsa ben de onu koparırım. Kim onu kesip atarsa ben de onu kesip atarım."

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1694; İbn Ebi Şeybe, VIII, 535; Humeydi, Müsned, 65; Abdurrezzak, Musannef, 20234; Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 53; İmam Ahmed, Müsned, IV, 194; İbn Hibban, Sahih, 443; Tirmizi, 1908.

 

 

 

7350- ... Bana Ebu Seleme, Abdurrahman'ın tahdis ettiğine göre Reddad el-Leysi kendisine Abdurrahman b. Avf (r.a)'dan haber verdiğine göre o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinlemiştir: "Yüce Allah buyurdu ki: Ben Rahman'ın, rahimi (akrabalık bağını) yarattım ve ona ismimden bir isim türettim. Kim onu (gözeterek) bitiştirirse ben de onu bitiştiririm. Kim onu (gözetmeyerek) koparırsa ben de onu kesip atarım."

 

Adı geçen Ebu Reddad el-Leysi senette Süfyan b. Uyeyne ile Muhammed b. Ebi Akil, Şuayb b. Ebi Hamza ve Süfyan b. Huseyn'i de ilave etmiştir.

 

 

 

7351- Hadisin Süfyan b. Uyeyne yoluyla gelen rivayetini bize Şeyh İmam Ebu Bekr b. İshak ile adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti  ... Bize Süfyan ez-Zühri'den tahdis etti. O Ebu Seleme'den şöyle dediğini nakletti: Ebu Reddad rahatsızlanmıştı. Abdurrahman onun ziyaretine gelince (Ebu'r-Reddad) bildiğim kadarıyla onların en hayırlıları ve en çok akrabalık bağına riayet edenleri Ebu Muhammed'dir dedi. Abdurrahman da şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Aziz ve celil olan Allah buyurdu ki: Ben Allah'ım ve ben Rahman'ım rahimi (akrabalığı) yarattım ve ona ismimden bir isim türettim. Kim onu (gözeterek) bitiştirirse ben de onu gözetirim. Kim onu koparırsa ben de onu koparırım."

 

 

7352- Hadisin Muhammed b. Ebi Atik yoluyla gelen rivayetini de bize Ebu Bekr b. İshak haber verdi ... Muhammed b. Ebi Atik'ten, o İbn Şihab’dan, o Ebu Seleme'den rivayet ettiğine göre Ebu'r-Reddad el-Leysi kendisine Abdurrahman b. Avf (r.a)’dan, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinlediğini haber verdi: "Şanı Yüce ve mübarek Allah buyurdu ki: Ben Rahman'ım rahimi (akrabalığı) yarattım ve ona kendi ismimden bir isim türettim. Onu bitiştireni ben de bitiştiririm, onu koparam da kesip atarım."

 

 

7353- Hadisin Şuayb b. Ebu Hamza yoluyla gelen rivayetini de bana Ebu Sehl b. Ziyad en-Nahvi Bağdat'ta haber verdi... Bize Bişr b. Şuayb tahdis etti, bana babam ez-Zühri’den tahdis etti, bana Ebu Seleme b. Abdurrahman'ın tahdis ettiğine göre Ebu'r-Reddad el-Leysi kendisine haber vererek dedi ki: Abdurrahman b. Avf'ı, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinlediğini zikrederken dinledim: "Şanı yüce ve mübarek Allah buyurdu ki: Ben Rahman'ım rahimi (akrabalığı) yarattım ve ona kendi ismimden bir isim türettim. Kim onu bitiştirirse ben de onu bitiştiririm, kim onu koparusa ben de onu koparırım."

 

 

7354- Hadisin Süfyan b. Huseyn yoluyla gelen rivayetini bize Ebu'lAbbas Muhammed b. Ahme2 el-Mahbubi haber verdi. .. Bize Süfyan b. Huseyn, ez-Zühri'den bildirdi:O Ebu Seleme b. Abdurrahman'dan şöyle dediğini nakletti: Abdurrahman b. Avf, Ebu'r;Reddad el-Leysi -Allah ikisinden de razı olsun-, o hasta iken ziyarete gitti. (Abdurrahman) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Yüce Allah buyurdu ki: Ben Rahman'ım rahimi (akrabalığı) yarattım ve ona kendi ismimden bir dal türettim. Onu bitiştireni ben de bitiştiririm, onrkoparanı ben de koparırım."

 

Şimdi bu hadisi ashab-ı kiram’dan -Allah hepsinden razı olsun- rivayet etmiş olan geri kalanlarını sıralamaya devam ediyoruz:

 

 

 

7355- *Aişe (r.anha)'nin rivayet ettiği hadisi bize Fakih Ebu'n-Nasr Ahmed b. Sehl haber verdi. .. Yezid b. Rumman’dan, o Urve’den, o Aişe (r.anha)’den rivayete göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Rahim (akrabalık) Allah'tan bir daldır. -Allah'ın ismi olan er-Rahman isminden türemiştir demek istemektedir.- Kim onu bitiştirirse Allah da onu bitiştirir, kim onu koparırsa onu koparır."

 

Diğer Tahric: İbn Ebi Şeybe, Musannef, VIII, 536; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, VII, 26 hasen, sahih bir hadistir. Az önce geçenlere de bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3031- Yeryüzündekilere Merhamet Edin, Semadakiler Size Merhamet Etsin