HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3031- Yeryüzündekilere Merhamet Edin, Semadakiler Size Merhamet Etsin

 

7356- ... Bize Ali b. el-Medini tahdis etti, bize Süfyan, Amr b. Dinar’dan tahdis etti. O Ebu Kabus'tan şöyle dediğini nakletti: Ben Abdullah b. Amr'ı hadisi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ref ederek (nispet edip) dedi ki: "Merhametlilere Allah rahmetini ihsan eder. Yerdekilere de merhamet edin ki semadakiler size merhamet etsin. Rahim (akrabalık bağı) rahmandan türemiştir. Onu bitiştireni (Allah) bitiştirir, onu koparanı da koparır."

 

Hakim -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- dedi ki: Bütün bu hadisler sahihtir. Ashabın (r.anhum) hepsini sözkonusu ederek bütün senetlerini sözkonusu etmemin sebebi herhangi bir kimsenin Buhari ve Müslim -Allah ikisinden de razı olsun- sahih hadisleri (herhangi bir kısmını dışarıda bırakmaksızın) ihmal etmemiş oldukları şeklindeki yanlış kanaatine kapılmasın diyedir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4941; Tirmizi, r, 350; İmam Ahmed, Müsned, II, 160; Humeydi, Müsned, 591; Beğavi, Şerhu's-Sünne, 3534. Bu senetle hasen bir hadistir. Şahitleriyle de sahihtir.

 

 

 

7357- * ... Bize Süfyan, Simak b. Harb’den tahdis etti. O Abdurrahman b. Abdullah b. Mesud’dan, o babası (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim. O sırada yaklaşık kırk adam ile birlikte kırmızı sahtiyandan bir çadırda idi. Şöyle buyurdu: "Gerçek şu ki size pek çok fetihler nasip olacaktır. Sizler Allah tarafından yardım göreceksiniz ve ganimetler elde edeceksiniz. Aranızdan bu hallere yetişecek olanlar Allah'a karşı takvalı hareket etsin, iyiliği emretsin, kötülükten alıkoysun, akrabalık bağını gözetsin. Kendi kavmine hak olmayan bir hususta yardımcı olan kimsenin misali yüksekten düşüp yuvarlanan bir devenin kuyruğu nu tutup çekiştirene benzer."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Senedi sahihtir. Herhangi bir illeti yoktur.

 

 

 

7358- * ... Bize Muhammed b. Süleyman b. Mesmul tahdis etti. Bize elKasım b. Muhavvel en-Nehdi, Ali b. Abdullah b. Abbas (r.a)'dan tahdis ettiğine göre o (Ali) babasını (Abdullah b. Abbas'ı) şöyle derken dinlemiştir: Ey Allah'ın Rasulü bana tavsiyede bulun dedim. Şöyle buyurdu: "Namazı dosdoğru kıl, zekatı tastamam öde, ramazan orucunu tut, beyti haccet, umre yap, anne babana iyi davran, akrabalık bağını gözet, misafire ikram et, iyiliği emret, kötülükten alıkoy. Hak nerede ise sen de devamlı olarak hep onunla birlikte ol."

 

Yemen şeyhleri (hadis rivayet eden alimleri) ile bu senet sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7359- ...  Bize Avf b. Ebi Cemile, Zurare b. Evfa’dan bildirdi. O Abdullah b. Selam’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Medine'ye) gelince insanlar da onun yanına vakit kaybetmeden hızlıca gittiler. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi denildi. Ben de onu göreyim diye insanlar arasında gitmiştim. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yüzünü iyice inceleyince yüzünün yalan söyleyen bir kimsenin yüzü olmadığını anladım. İlk söylediği sözler şunlar olmuştu: "Ey insanlar! Selamı yaygınlaştırınız, yemek yediriniz, akrabalık bağını gözetiniz, insanlar uyurken geceleyin namaz kılınız, esenlikle cennete girersiniz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7360- * ... Bize Hemmam, Katade’den bildirdi. O Ebu Meymune’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Ben ey Allah'ın Rasulü seni görünce ruhum bir hoş oluyor, gözüm aydınlanıyor. Sen bana her şeye dair haberleri ver dedim. O şöyle buyurdu: "Her şey sudan yaratıldı." (Ebu Hureyre) dedi ki: Bana gereğince amel ettiğim takdirde cennete gireceğim bir hususu bildir dedim. Şöyle buyurdu: "Selamı yaygınlaştır, yemek yedir, akrabalık bağını gözet, insanlar uyuyorken geceleyin kalk, namaz kıl sonra da cennete esenlikle gir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, 508; İmam Ahmed, Müsned, II, 295; Hakim, Müstedrek, IV, 129 (7256 nolu hadis)

 

 

 

7361- * ... Bize Said b. Beşir, Katade’den tahdis etti. O İkrime’den, o İbn Abbas (r.a.)’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Tevrat'ta: Hayatının uzaması, rızkının artmasına sevinen kişi akrabalık bağını gözetsin diye yazılıdır."?51

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu bu lafızlarla tahriç etmemişlerdir ama her ikisi de Yunus'un, ez-Zühri’den, onun Enes'ten diye rivayet ettiği hadisi ittifakla kaydetmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Evsat, 2757; Bezzar, Müsned, II, 374. Said b. Beşir zayıfbir ravidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3032- Kötü Ölümün Kendisinden Uzaklaştırılmasından Ötürü Kim Memnun Olacaksa Akrabalık Bağını da Gözetsin