HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3027- Babalarınıza iyi Davranınız Ki, Oğullarınız da Size iyi Davransın

 

7340- ... Bize Suveyd Ebu Hatim, Katade’den tahdis etti. O Ebu Rafi’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İnsanların kadınlarına karşı siz iffetli davranınız (onların iffetlerine sataşmayınız) ki sizin hanımlarınız da iffetli olsun. Babalarınıza iyi davranınız ki oğullarınız da size iyi davransın. Kimin yanına kardeşi özür dileyerek gelecek olursa -haklı yahut haksız olsun- onun bu mazeretini kabul etsin. Eğer yapmayacak olursa havzın üzerinde yanıma gelmeyecektir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7341- ... Bize İbrahim b. el-Huseyn b. Deyzil tahdis etti, bize Ali b. Kuteybe er-Rifai tahdis etti. Bize Malik b. Enes, Ebu'z-Zubeyr'den tahdis etti. O Cabir (r.a)’den şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Babalarınıza iyi davranın ki oğullarınız da size iyi davransın. Başkalarının hanımlarına karşı iffetli olunuz ki sizin hanımlarınız da iffetli olsun. Kendisine mazeret belirtilerek özür dilenen kişi eğer bu özrü kabul etmezse havzın üzerinde yanıma gelmeyecektir."

 

 

7342- Bize adaletli Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah b. Dinar ile Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah el-Mufid haber verip dediler ki: ... Bize Abdurrahman b. el-Gasil b. Süleyman tahdis etti. (H) Bana el-Hasen b. Hakim el-Mervezi de haber verdi ... Bize Abdurrahman b. Süleyman, Useyd b. Ali’den, o Ubeyd es-Saidi’den, o babasından rivayet ettiğine göre Ebu Useyd Malik b. Rabia es-Saidi (r.a)'ı şöyle derken dinlemiştir: Biz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzurunda iken yanına Seleme oğullarından bir adam geldi. Ey Allah'ın Rasulü annemin ve babamın vefat etmelerinden sonra onlara yapabileceğim herhangi bir iyilik kaldı mı dedi. Allah Rasulü: "Evet, onlara rahmet okursun, onlar için mağfiret dilersin, onların verdikleri sözleri yerine getirirsin, arkadaşlarına ikram edersin. Ancak kendileri yoluyla seninle akrabalıkları bulunan kimselerin de akrabalık bağını gözetirsin."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 5142; İbn Mace, 3664; İbn Hibban, Sahih, 2030 bu yoldan. Ebu Useyd'den rivayet nakleden Ali b. Ubeyd es-Saidi'nin, İbn Hibban dışında sika olduğunu söyleyen olmamıştır.

 

 

 

7343- ... Bize Muhammed b. Suka, Ebu Bekr b. Hafs’dan tahdis etti. O İbn Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: Ey Allah'ın Rasulü ben pek çok günah işledim. Benim tövbem olur mu dedi. Allah Rasulü: "Annen baban var mı?" buyurdu. Adam hayır dedi. Allah Rasulü:

"Teyzen var mı?" buyurdu. Adam evet deyince, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O halde ona iyilik yap" buyurdu.

 

Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1905; İbn Hibban, Sahih, 435; İmam Ahmed, Müsned, II, 13. Tirmizi'nin lafz! gibi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3028- Büyücülük Yapmaktan Korkan Bir Kadının Hikayesi