HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3024- Anne Baba Cennet Kapılarının Ortancasıdır

 

7333- * ... Ata b. es-Saib’den, o Ebu Abdurrahman’dan şöyle dediğini nakletti: Bir adam evlendi. Annesi bundan hoşlanmadı, o da gelip Ebu'dDerda'ya sordu. Ebu'd-Derda: Hanımını boşa ve annene itaat et çünkü ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Anne cennet kapılarının ortancasıdır. Artık sen bunu ister zayi et, ister onu koru (muhafaza et)"

 

Bunu Şube, Ata b. es-Saib’den açıklaması ile müfesser olarak rivayet etmiştir:

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1900; İbn Mace, 2089, 3663; İbn Hibban, Sahih, 425; İmam Ahmed, Müsned, V, 196; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 981; Humeydi, Müsned, 395; İbn Ebi Şeybe, Musannef, VIII, 540. Sahih bir hadistir.

 

 

 

7334- ... Bize Şube, Ata b. es-Saib’den tahdis etti. O Ebu Abdurrahman’dan rivayet ettiğine göre bir adama anne babası yahut onlardan birisi hanımını boşamasını emretti. O da eğer böyle bir işi yaparsam bin yahutta yüz köleyi hürriyetine kavuşturacağını, malını da (Kabe'ye) hediye edeceğini söyledi. Sonra Ebu'd-Derda'nın yanına gelerek onun kuşluk namazı kıldığını söyledi sonra da ona sorusunu sordu. Ebu'd-Derda dedi ki: Adağını yerine getir, anne babana itaat et çünkü ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Baba cennet kapılarının ortancasıdır. Artık istersen sen o kapıyı koru yahutta onu terk et."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace'nin zikrettiği rivayet gibidir.

 

 

 

7335- ... Bana İbn Ebi Zi'b haber verdi, bana dayım el- Haris b. Abdurrahman, Hamza b. Abdullah b. Ömer’den tahdis etti. O babasından şöyle dediğini nakletti: Nikahımın altında beğendiğim bir kadın vardı. Ömer ise ondan hoşlanmıyordu. Bana onu boşa dedi. Ben kabul etmedim sonra Ömer Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e giderek: Ey Allah'ın Rasulü (oğlum) Abdullah b. Ömer'in bir hanım ı var, ben ondan hoşlanmıyorum. Kendisine onu boşamasını emrettiğim halde kabul etmedi dedi. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Ey Abdullah b. Ömer hanımını boşa ve babana itaat et" buyurdu. Abdullah dedi ki: Ben de onu boşadım.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1189; Ebu Davud, 5138; İbn Mace, 2088; İbn Hibban, 426; Hakim, Müstedrek, II, 197 (2852 nolu hadis); İmam Ahmed, Müsned, II, 20, 42, 53, 157; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 1822. Tirmizi: Bu sahih bir hadistir demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3025- Allah Anne Babasına Kötü Davranan Kimseyi de Lanetlemiştir, Arazinin işaretlerini Eksilten Kimseyi de Lanetlemiştir