HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3025- Allah Anne Babasına Kötü Davranan Kimseyi de Lanetlemiştir, Arazinin işaretlerini Eksilten Kimseyi de Lanetlemiştir

 

7336- * ... Bize Abdulaziz b. Ebi Hazim, el-Ala’dan tahdis etti. O babasından, o Ali b. Ebi Talib'in azatlısı Hani’den rivayet ettiğine göre Ali (r.a) dedi ki:

Ey Hani insanlar ne diyor. Hani: Senin yanında Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan aldığın ve açıklamadığın bir ilim olduğunu ileri sürüyorlar. Ali: İnsanları çağır dedi. Azatlısı peki dedi. Ali: Kılıcı bana göster dedi. Ben de kılıcı ona verdim. Kılıcın (kınının) içinden üzerinde yazı bulunan bir sahife çıkardı ve şöyle dedi: Bu benim Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan dinlediğimdir: "Allah, Allah'tan başkası için keseni ve efendilerinden başkalarını veli edinen (onların azatlısı olduğunu söyleyen)'i lanetlediği gibi, Allah anne babasına itaat etmeyip, onlara karşı geleni de lanetlemiştir, Allah arazinin işaretlerini eksilten kimseyi de lanetlemiştir."

 

Diğer Tahric: Müslim, 1978; Nesai, VII, 232. Ancak bu iki kaynakta "efendilerinden başkasını veli edinen (başkaları tarafından azat edildiğini) söyleyen" ibaresi yerine: "Bir suç, bir cinayet işlemiş olanı barındıran" ibaresini zikretmişlerdir. Hadisi İmam Ahmed, Müsned, I, 108, 118, 152; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, VI, 99'da zikretmişlerdir.

 

 

 

7337- * ... Bize Şube, Ata b. es-Saib’den tahdis etti. O babasından, o Abdullah b. Amr’dan şöyle dediğini nakletti: Bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hicret etmek üzere bey'at etmek için geldi ve: Ben anne babamı ağlar halde bırakarak hicret etmek üzere sana bey'at etmek için geldim dedi. Allah Rasulü: "Onların yanına dön ve onları ağlattığın gibi güldür" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 6909'da Muhammed b. Cafer'den, o Şube'den böylece rivayet etmiştir. Sahih bir hadistir çünkü Ata'nın hafızası karışmadan önce Şube ondan hadis dinlemiştir.

 

 

 

7338- * ... Bana Sad b. İshak b. Kabb b. Ucre babasından tahdis etti. O Kabb b. Ucre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Minberin yanında hazır bulununuz" buyurdu. Biz de minberin yanına gittik. Bir basamak yukarı çıkınca "Amin" dedi. İkinci basamağa çıkınca yine "Amin" dedi. Üçüncü basamağa çıkınca da: "Amin" dedi. İnince biz: Ey Allah'ın Rasulü bugün senden daha önce işitmediğimiz bir şey işittik dedik. O şöyle buyurdu: "Cebrail (a.s) bana göründü ve şöyle dedi: Ramazan ayına yetişip de kendisine günahları bağışlanmayan uzak olsun dedi. Ben de amin dedim. İkinci basamağa çıkınca bu sefer: Senin adın yanında anıldığı halde sana salavat getirmeyen uzak olsun dedi. Ben de amin dedim. Üçüncü basamağa çıkınca bu sefer: Yanımda bulunan anne babası yahut onlardan birisi yaşlanıp da cennete girmesine sebep olmadıkları kişi de uzak olsun dedi. Ben de amin dedim."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecma, X, 166'da hadisi Taberani'nin rivayet ettiğini belirterek ravileri sikadırlar demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3026- Anne Babasına iyilik Yapan Kimsenin Allah Ömrünü Arttırır