HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3023 (3022)- Şüphesiz Yüce Allah Sizlere Yakınlıklarına Göre Akrabalarınızı Tavsiye Eder

 

7328- ... Bize İsmail b. Ayyaş, Buhayr b. Sad’dan tahdis etti. O Halid b. Madan'dan, o el-Mikdam b. Madi Kerib (r.a.)'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Şüphesiz yüce Allah sizlere yakınlıklarına göre akrabalarınız(a iyi davranmanız)ı tavsiye eder."

 

İsmail b. Ayyaş Şam halkının imamlarından birisidir. Onun sadece hıfzının kötülüğü sözkonusu edilerek tenkit edilmiştir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3661; Busiri, Zevaid, 1273'de: İsmail'in Hicazlılardan rivayeti burada olduğu gibi zayıftır demektedir.

 

 

Bir diğer hadis:

 

7329- ... Bize Abdurrezzak bildirdi, bize Ma'mer, ez-Zühri’den bildirdi.

O Urve’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Uyudum (rüyamda) kendimi cennette gördüm. Okumakta olan birisinin sesini duydum. Bu kimdir dedim, bu Harise b. en-Numan'dır dediler." Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İşte iyilik böyledir" buyurdu. Harise İnsanlar arasında annesine en iyi davranan kişi idi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bu hadisi bu lafızlarla tahriç etmemişlerdir. İbn Uyeyne ve başkaları bu hadisi rivayetlerinde dediler ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cennete girdi. Onlar rivayetlerinde uyuduğunu da, annesine en iyi davranan kişi olduğunu da sözkonusu etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Sahihtir. Hafız, el-İsabe, 129S'de sahih olduğunu belirterek Ahmed ve Nesai tarafından rivayet edildiğini söylemiştir.

 

 

 

7330- Bize Bekr b. Muhammed es-Sayrafi Merv'de tahdis etti. Bize Ebu Kilabe tahdis etti. (H) Bize adaletli Ali b. Hamşaz da tahdis etti. Bize el-Hasan b. Sehm elMucavviz tahdis etti. .. Muaviye b. Cahime’den rivayete göre Cahime Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e giderek şöyle dedi: Ben gazaya çıkmak istedim, seninle danışmak üzere de geldim. Allah Rasulü: "Senin annen var mı?" diye sordu. O, evet deyince Allah Rasulü: "Git, onun yanında kal çünkü cennet ayaklarının yanındadır" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, II, 104; Nesai, VI, ll; İbn Mace, 2781; İmam Ahmed, Müsned, III, 429. Şahitler arasında hasen bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3023- Rabbin Rızası Babanın Rızasına Bağlıdır. Rabbin gazabı da babanın gazabına bağlıdır