HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3021- Annene Sonra da Babana iyilikte Bulun Sonra da Yakın Kimselere Yakınlıklarına Göre iyilik Yap

 

7324- Bize Fakih Ahmed b. Selman tahdis etti, bize el-Hasen b. Mukrim tahdis etti, bize Yezid b. Harun tahdis etti. Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub da tahdis etti. Bize Muhammed b. Hişam b. Melas en-Numeyri tahdis etti, bize Mervan b. Muaviye el-Fezari tahdis etti. Bize Ebu Abdullah eş-Şeybani de tahdis etti. Bize Ali el-Hasan tahdis etti, bize Ebu Asım ve Mekki b. İbrahim tahdis edip dediler ki: Bize Behz b. Hakim babasından tahdis etti, o dedesinden şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü kime (öncelikle) iyilik etmeliyim dedim. Allah Rasulü: "Annene" buyurdu. Ben: Sonra kime dedim. O: "Annene" buyurdu. Ben: Sonra kime dedim. O: "Babana" buyurdu. Ben: Ey Allah'ın Rasulü sonra kime dedim. O: "Sonra da yakınlara yakınlıklarına göre" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Onların şartına uygun olarak da Hakim b. Muaviye dedesinden, o babasından şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü kime iyilik yapayım dedim. O: "Annene" buyurdu. Ben: Sonra kime dedim. O: "Annene" buyurdu. Ben: Sonra kime dedim. O: "Annene" buyurdu. Ben: Sonra kime dedim. O: "Sonra babana, sonra da yakınlıklarına göre akrabana" buyurdu.

Hakim -yüce Allah'ın rahmeti üzerine olsun- dedi ki: Sonra biz bu hadise başka şahitler de bulduk. Bunlardan birisi:

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1539; Tirmizi, 1897; Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 3; İmam Ahmed, Müsned, V, 5; Hakim, Müstedrek, III, 642 (6763 nolu hadis) Hasen bir hadistir. Aynı şekilde bunu Abdurrezzak, Musannef, XI, 132; Taberani, Kebir, XIX, 404

 

 

 

7325- ... Bize Zaide b. Mansur, Ubeyd b. Ali’den tahdis etti. O -ashab-ı kiramdan bir adam olan- Hidaş b. Selame'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ben herkese kendi annesini (ona iyi davranmasını) tavsiye ediyorum, herkese kendi annesini (ona iyi davranmasını) tavsiye ediyoru, herkese babasını (ona iyi davranmasını) tavsiye ediyorum. Ben herkese yanıbaşındaki kölesini tavsiye ediyorum. İsterse o kölesinde kendisini rahatsız edecek bir taraf dahi bulunsun."

 

Bunlardan bir diğeri:

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 311; Tahavi, Müşkilu'l-Asar, II, 271; el-Erbaun es-Suğra, s. ı26.

 

 

 

7326- * ... Bize Mis'ar b. Kidam, Ebu Utbe’den tahdis etti. O Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü kadının üzerinde hakkı en büyük olan insan hangisidir? dedim. o: "Kocasıdır" buyurdu. Ben:

Peki, insanlar arasında erkeğin üzerinde hakkı en büyük olan kimdir dedim. o: "Annesidir" buyurdu.

 

Yine bunlardan birisi de şu hadisi şeriftir:

 

7327- * ... Bize el-Mesudi, Iyad b. Lakid’den bildirdi. O Ebu Rimse’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına gittim. Şöyle buyurduğunu dinledim: "Annene, babana, kızkardeşine, erkek kardeşine iyilik yap sonra yakınlık sırasına göre diğerlerine"

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, II, 256; ed-Dulabi, el-Kuna, 1, 29; el-Erbaun, s. 126. Bu hadislerin biri diğerinin lehine tanıklık etmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3023 (3022)- Şüphesiz Yüce Allah Sizlere Yakınlıklarına Göre Akrabalarınızı Tavsiye Eder