HAKİM

el-Müstedrek

İÇECEKLER

 

3017- Cennete Girmeyecek Üç Kişiye Dair

 

7316- * ... Bize Müsedded tahdis etti, bize el-Mutemir b. Süleyman tahdis edip dedi ki: el-Fudayl b. Ebi Cerire şunu okudu: Ebu Burde kendisine Ebu Musa (r.a)'ın naklettiği hadislerden tahdis ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Üç kişi cennete girmeyecektir: İçki içen, akrabalık bağını kesen ve büyüyü tasdik eden. İçki içerek (tövbe etmeden) ölen bir kimseye Allah el-Ğavta ırmağından içirir." el-Ğavta ırmağı nedir? diye soruldu. Allah Rasulü: "Ferclerinin kokusu cehennemlikleri dahi rahatsız edecek olan fahişe kadınların ferclerinden çıkıp akacak bir ırmaktır" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ahmed, Müsned, IV, 399; İbn Hibban, Sahih, 5346; Mecma, V, 74'de: Bunu İmam Ahmed, Müsned'de Ebu Ya'la ve Taberani rivayet etmiş olup, Ahmed ve Ebu Ya'la'nın ravileri sikadır demektedir. Hasene yakın bir hadistir.

 

 

 

7317- * ... Süleyman b. Bilal’den, o Abdullah b. Yesar el-Arec’den rivayet ettiğine göre Salim'i babasından tahdis ederken dinlemiştir. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Üç kişiye kıyamet gününde Allah (rahmetle) bakmayacaktır. Anne babasına kötü davranan, içki içen ve verdiklerini başa kakan"

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3018- Şüphesiz ki Büyük Günahların En Büyüğü içki içmektir