HAKİM

el-Müstedrek

İÇECEKLER

 

3018- Şüphesiz ki Büyük Günahların En Büyüğü içki içmektir

 

7318- ... Bana Davud b. Salih, Salim b. Abdullah b. Ömer'den tahdis etti. O babasından rivayet ettiğine göre Ebu Bekr es-Sıddık ve Ömer b. elHattab (r.a.) ile Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından bazı kişiler Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın vefatından sonra oturmuş ve büyük günahların en büyüğünü sözkonusu etmeye başlamışlardı. Bu hususta onlarda kabul edecekleri bir bilgileri yoktur. Bunun için beni Abdullah b. Abbas'a bu hususa dair soru sorayım diye gönderdiler. O da bana büyük günahların en büyüğünün içki içmek olduğunu bildirdi. Ben de yanlarına dönüp onlara söylediklerini haber verdim. Ancak bunu kabul edemediler, hep birlikte ona gitmek üzere kalktılar. Nihayet o evinde iken yanına gittiler. O da onlara Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğunu haber verdi: "İsrailoğullarından bir kral bir adamı yakaladı ve onu içki içmek, birisini öldürmek, zina etmek, domuz etini yemekten birini yapmakta serbest bıraktı, kabul etmezse onu öldüreceklerini söyledi. Bu kişi içki içmeyi seçti ama içki içtikten sonra hükümdarın kendisinden istediği (diğer işlerden) hiç birisinden çeki nmedi (hepsini de işledi)." Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize cevap olmak üzere şöyle buyurdu: "Kim içki içerse kırk gün süreyle Allah onun hiçbir namazını kabul etmez. Mesanesinde içkiden bir şeyler olduğu halde ölene de mutlaka bundan dolayı cennete girmesi haram edilir. Eğer kırk gün içerisinde ölürse cahiliye ölümü ile ölür."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Heysemi, Mecma, v, 67-68'de hadisi kaydederek: Bunu Taberani, Evsat'ta rivayet etmiş, ravileri de Salih b. Davud et-Temmar dışında Sahih'in ravileridir, o da sika bir ravidir demektedir.

 

 

 

7319- * ... Bana Amr b. el-Haris, Said b. Ebi Hilal'den haber verdi. O Muhammed b. Abdullah b. Müslim'den rivayet ettiğine göre Ebu Müslim elHavlani hac etti ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zevcesi Aişe (r.anha)'nın huzuruna girdi. Ona Şam'a oranın soğuğuna dair soru sormaya, o da ona sorduklarına cevap vermeye başladı. Aişe: Peki oranın soğuğuna nasıl dayanabiliyorsunuz dedi. O: Müminlerin annesi onlar tıla denilen bir içki içiyorlar dedi. Aişe (r.anha) Allah doğru söylemiş, sevdiğim (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da tebliğ etmiştir. Onu şöyle buyururken dinledim: "Şüphesiz ümmetimden birtakım kimseler içkiyi ona başka isimler vererek içeceklerdir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, VIII, 294. Zehebi: Evet (Hakim) bu şekilde "Muhammed" demiştir ama buradaki Muhammed meçhuldür. Eğer ez-Zühri'nin kardeşinin oğlu Muhammed ise senet munkatıdır demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3019- Sarhoşluk Veren Her Şey Haramdır