HAKİM

el-Müstedrek

İÇECEKLER

 

3016- içkiden Uzak Durunuz Çünkü O Bütün Kötülüklerin Anahtarıdır

 

7313- * ... Bize Nuaym b. Hammad tahdis etti. Bize Abdulaziz b. Muhammed ed-Deraverdi, Amr b. Ebi Amr'dan tahdis etti. O İkrime'den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (s.a: "İçkiden uzak durunuz çünkü o bütün kötülüklerin anahtarıdır" buyurdu.

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, V, 10; Nuaym (b. Hammad) hakkında az nispette bazı eleştiriler yapılmıştır. Hadis şahitleri ile hasen ya da sahihtir. Bunun şahidi daha önce Umeyme’den Hakim, IV, 41'de (6913 numara ile) geçmiş bulunmaktadır. Ebu'd-Derda yoluyla gelen diğer şahidi de İbn Mace, 3371'de hasen bir senetle gelmiştir.

 

 

 

7314- ... Bize Hammad b. Seleme, Ya'la b. Ata’dan bildirdi. O Nafi b. Asım’dan, o Abdullah b. Amr (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim içki içip de ondan dolayı sarhoş olursa kırk gün süreyle onun hiçbir namazı kabul edilmez sonra yine ondan dolayı sarhoş oluncaya kadar içki içerse yine kırk gün süreyle hiçbir namazı kabul olunmaz. Arkasından yine içip de ondan dolayı sarhoş olursa yine kırk gün süreyle onun hiçbir namazı kabul edilmez sonra dördüncü defa içki içip de ondan dolayı sarhoş olursa artık ona aynu'l-habal'den içirmesi Allah'ın üzerine bir hak olur." (Abdullah b. Ömer): Aynu'l-Habal nedir? dedi. Allah Rasulü: "Cehennemliklerin irinidir" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, VIII, 317; İbn Mace, 3377.

 

 

 

7315- ... Bize Amr b. el-Haris'in bildirdiğine göre Amr b. Şuayb kendisine babasından tahdis etti. O Abdullah b. Amr b. el-As (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim sarhoşluğundan ötürü bir defa namazı terk edecek olursa üzerindekilerle birlikte dünya onun iken elinden alınmış gibidir. Kim sarhoş olduğundan ötürü dört defa namazı terk edecek olursa el- Habal çamurundan ona içirmek yüce Allah'ın üzerinde bir hak olur." el-Habal çamuru nedir? diye soruldu. Allah Rasulü: "Cehennemliklerin irinleridir" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, 5357; İbn Mace, 3377; İmam Ahmed, Müsned, II, 176; Darimi, II, lll; Nesai, VIII, 317. Sahih bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3017- Cennete Girmeyecek Üç Kişiye Dair