HAKİM

el-Müstedrek

İÇECEKLER

 

3015- Allah içkiyi de, içeni de Lanetlemiştir

 

7311 - * ... Malik b. Sad et-Tucibi'nin tahdis ettiğine göre o Abdullah b. Abbas (r.a)'ı şöyle derken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Cebrail (salat ve selam ona) geldi ve şöyle dedi: ''Ey Muhammed şüphesiz Allah içkiyi, onu sıkanı, sıktıranı, taşıyanı, kendisine taşınanı, onu içeni, satanı, satın alanı, onu içilsin diye ikram edeni ve kendisine içirileni lanetlemiştir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 5356; İmam Ahmed, Müsned, I, 316; Taberani, Kebir, 12976; Heysemi, Mecma, V, 73'te ravilerinin sika olduklarını söylemiştir.

 

 

 

7312- ... Bize Şube, Eyyub'dan tahdis etti. O Nafi'den, o İbn Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dünyada içki içen, ahirette onu içmeyecektir" buyurdu.

 

Bu Şube'nin rivayet ettiği bir hadis olarak sahih, garip bir hadistir. Buhari ve Müslim -Allah ikisinden de razı olsun- ittifakla Ubeydullah b. Amr b. Cureyc'in, Nafi’den bu hususta naklettiği hadisi rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2003; İbn Mace, 3773; Buhari, 5253'teki lafzı da buna yakındır. Hadis aynı zamanda Tirmizi, 1862; Nesai, VIII, 296 ve başka kaynaklarda yer almaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3016- içkiden Uzak Durunuz Çünkü O Bütün Kötülüklerin Anahtarıdır