HAKİM

el-Müstedrek

İÇECEKLER

 

3014- Hamr (içki) Haram Kılındı ve Şirke Denk Kabul Edildi

 

7309- ... Bize İbnŞihab el-Hannat tahdis etti. Bize el-Hasan b. Amr elHukayli, Talha b. Musarrif’den tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: İçkiyi haram kılan buyruk nazil olunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı birbirlerinin yanına giderek içki haram kılındı ve şirke denk tutuldu dediler.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 12399 İbn Şihab yoluyla böylece rivayet etmiş, Heysemi, Mecma, V, 52'de bu hadisi kaydederek: Ravileri Sahih 'in ravileridir demiştir.

 

 

 

7310- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. Abdullah b. Abdulhakem bildirdi. Bize İbn Vehb bildirdi. Bana Abdurrahman b. Şureyh el-Havlani'nin haber verdiğine göre onun içki satan ve parasını tasadduk eden bir amcası vardı. Ben ona bu işi yapmamasını söylediğim halde o bu işten vazgeçmedi. Medine'ye geldim, İbn Abbas ile karşılaştım. Ona içkinin ve bedelinin hükmünü sordum. O: O da haramdır, onun bedeli de haramdır dedi. Sonra da şunları ekledi: Ey Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ümmeti eğer sizin kitabınızdan sonra bir kitap indirilseydi yahut sizin nebinizden sonra bir nebi gönderilmiş olsaydı sizden öncekiler hakkında indirilen hükümlerin aynısı sizin hakkınızda da indirilirdi ama sizin bu haliniz kıyamet gününe kadar böylece bırakılmış bulunmaktadır. Yemin ederim ki bu sizin için daha ağırdır.

(Abdurrahman) dedi ki: Sonra Abdullah b. Ömer ile karşılaştım. Ona da içkinin bedeli hakkında soru sordum. O da şöyle dedi: Sana içkinin durumunu haber vereyim. Ben mescitte Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanında idim. O dizlerini büküp bacaklarını karnına doğru çekip oturmuş iken oturuşunu değiştirdi sonra şöyle buyurdu: Kimin yanında bu içkiden bir şeyler varsa onu bana bildirsin. İnsanlar onun yanına gelerek onlardan biri: Bende bir kırba şarap var diyor, diğeri bende de bir kırba var diyor, öteki bende bir tulum var diyor -ya da Allah'ın yanında bulunmasını dilediği neyse onu söylüyor-du. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da: "Siz bunu filan Baki'de toplayınız sonra beni haberdar ediniz" buyurdu. Onlar da denilen yerde içkileri topladılar sonra da onu haberdar ettiler. (Abdullah b. Ömer) dedi ki: Ben de kalktım (ve oraya gitmek üzere) yürüdüm. Allah Rasulü de bana dayanıyordu. Ebu Bekr (r.a) bize yetişti. RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni tutup sol tarafına getirdi. Ebu Bekr (r.a)'ı da yerime geçirdi. Arkasından Ömer bize yetişti. Allah Rasulü beni alıp onun (Ömer'in) soluna geçirdi ve her ikisinin arasında yürüdü. Nihayet içkinin toplandığı yere gelip durdu. İnsanlara: "Siz bunu biliyor musunuz?" diye sordu. Onlar:

Evet ey Allah'ın Rasulü bu şaraptır (hamrdır, içkidir) dediler. Allah Rasulü:

"Doğru söylüyorsunuz" buyurdu. Sonra şöyle dedi: "Şüphesiz yüce Allah içkiyi, onu sıkanı, sıktıranı, içeni, içilsin diye ikram edeni, onu taşıyanı, kendisine taşınanı, satanı, satın alanı, parasını yiyeni lanetlemiştir." Sonra da bir bıçak getirilmesini istedi "Onu bileyin" buyurdu. Onu bilediler sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o bıçağı alıp onunla tulumları, kırbaları yarmaya başladı. İnsanlar: Ama bu kırba ve tulumlardan yararlanılabilir dediler. Allah Rasulü:

"Doğru ama ben bunu Allah'ın buna olan gazabından ötürü ben de Allah için öfkelendiğimden dolayı bunu yapıyorum" buyurdu. Bu sefer Ömer: Ey Allah'ın Rasulü ben senin yerine bu işi yaparım dedi. O: "Hayır" buyurdu. --(Bu hadisi rivayet ederken) kimi ravi kimine göre bazı lafızlar ilave ederek zikretmiştir.--

 

Senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3015- Allah içkiyi de, içeni de Lanetlemiştir