HAKİM

el-Müstedrek

İÇECEKLER

 

3013- "iman Edip Salih Amel işleyenlere ... Tattıklarından Dolayı Bir Vebal Yoktur" (el-Ma ide, 5/93) Buyruğunun inmesi

 

7307- ... Bize İsrail, Simak b. Harb’den tahdis etti. O İkrime’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Hamrın (içkinin, şarabın) haram kılınış hükmünü bildiren buyruk nazil olunca ashab: Ey Allah'ın Rasulü içki içtikleri halde (henüz onu terk etmeden) ölmüş olan kardeşlerimin durumu nasılolacak dediler. (İbn Abbas) dedi ki: Bunun üzerine: "İman edip salih amel işleyenlere ... tattıklarından dolayı bir vebal yoktur." (Maide, 93) ayeti nazil oldu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3055. Ravileri si ka olmakla birlikte Simak'ın, İkrime'den rivayetinde muzdariplik vardır.

 

 

 

7308- ... Bize Süleyman b. Karn, el-Ameş’den tahdis etti. O İbrahim’den, o Alkame’den, o Abdullah (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Şarabın (içkinin) haram kılındığına dair buyruk nazil olunca Yahudiler: Daha önce ölmüş olan kardeşlerimiz içki içmiyorlar mıydı dediler. Bunun üzerine yüce Allah: "İman edip salih amel işleyenlere tattıklarından dolayı bir vebal yoktur" (Maide, 93) buyruğunu indirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (bana): "(Ey Abdullah) bana senin de onlardan birisi olduğun söylendi" buyurdu.

 

Bu senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir ama her ikisi ittifakla Şube'nin Ebu İshak'tan, onun el-Bera'dan diye bu anlamda muhtasar olan hadisini ittifakla rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2459; Tirmizi, 3056; İbn Cerir, ı2531. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim iki bakımdan yanılmıştır. Hadis bir defa Müslim'de vardır. Onun Buhari ve Müslim'de olduğunu zannettiği el-Bera yoluyla gelen hadis ise sadece Tirmizi, 3054'dedir. Aynı şekilde Ebu Davud et-Tayalisi de hadisi Müsned, II, 18'de İbn Cerir, 12529'da rivayet etmiş olup, İbn Hibban, Sahih, 1740 -Mevaridu'z-Zam'an- de sahih olduğunu belirtmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3014- Hamr (içki) Haram Kılındı ve Şirke Denk Kabul Edildi