HAKİM

el-Müstedrek

İÇECEKLER

 

3012- Hamrın (içkinin) Haram Kılınışına Dair Hadisler

 

7301- ... Bize Rabia b. Külsum b. Cebr, babası Külsum b. Cebr’den tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti:

Hamrın (içkinin) haram kılın ış hükmü içki içen ensar kabilelerinden iki kabile hakkında indi. Bunlar içki içip sarhoş olunca birbirlerine karşı kötü davranışlarda bulundular, yanlış işler yaptılar. Kendilerine gelip, ayılınca kişi yüzünde, başında, sakalında izler, etkiler görüyor ve: Bunu bana kardeşim filan yaptı. Allah'a yemin olsun ki eğer bana karşı şefkatli ve merhametli birisi olsaydı bana bunu yapmazdı demeye koyuldu. (İbn Abbas) dedi ki: Halbuki bunlar birbirlerine karşı kalplerinde kin olmayan kardeşlerdi. Bunun sonucunda kalplerine karşılıklı kin yerleşti. Aziz ve celil olan Allah da: "Şarap, kumar ... " buyruğu: ''Artık vazgeçtiniz değil mi?" (Maide, 5/90-91) buyruğuna kadar indirdi. Bu sefer işi olmadık şekilde ileriye götüren bazı kimseler:

Bu bir pisliktir filan kişinin midesinde olduğu halde o Bedir günü öldürüldü, filan kişi de Uhud günü öldürüldü dediler. Bunun üzerine aziz ve celil olan Allah: "İman edip, salih amel işleyenlere ... tattıklarından dolayı bir vebal yoktur" buyruğu "Allah ihsan edenleri sever" (Maide, 5/93) buyruğuna kadar indirdi.

 

 

7302- Bize Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub tahdis etti. .. Bize Süfyan tahdis etti.

Bize Ebu Zekeriya, Yahya b. Muhammed el-Anberi de tahdis etti. Bize Süfyan, Ata b. es-Saib'den tahdis etti. O Ebu Abdurrahman es-Sülemi'den, o Ali (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: İçki haram kılınmadan önce ensardan bir adam bizi (bir ziyafete) davet etti. Abdurrahman b. Avf öne geçerek onlara akşam namazını kıldırdı ve: "Deki ey kafirler" (diye başlayan kafirun suresini) okudu. Ancak bu sureyi doğru okuyamadı. Bunun üzerine: "Sarhoş iken namaza yaklaşmayınız" (Nisa, 4/43) buyruğu nazil oldu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisin rivayetinde Ata b. es-Saib'e üç bakımdan muhalefet edilmiştir. Birincisi ve en sahih olanı budur.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3671 Müsedded'den, o Yahya'dan, o Süfyan'dan böylece rivayet etmiş bulunmaktadır, Tirmizi, 2517 Süfyan yolundan hasen, sahihtir diyerek; Tuhfetu'l-Eşraf, VII, 402'de belirtildiği üzere Nesai bunu hem Sünen'de, hem de es-Sünenu'l-Kübra'da aynı şekilde Süfyan yoluyla rivayet etmiştir. Hakim'in -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- ifade ettiği bu mevsul rivayetin başkalarına tercih edileceği hususunun isabetli olduğunu, bu yolu rivayet edenlerin bunu tercih etmeleri desteklemektedir.

 

 

 

7303- İkinci yolu bize Ebu Zekeriya el-Anberi tahdis etti ... Bize Süfyan, Ata b. es-Saib’den tahdis etti. O Ebu Abdurrahman’dan, o Ali (r.a.)’den rivayet ettiğine göre kendisi, Abdurrahman ve bir başka adam birlikte içki içiyorIardı. Abdurrahman b. Avf kendilerine namaz kıldırdı ve: "Kul ya eyyuhe'lkafirun: Deki ey kafirler" (diye başlayan Kafirun suresin)i okudu, sureyi karıştırdı. Bunun üzerine: "Sarhoşken namaza yaklaşmayınız" (Nisa, 43) ayeti nazil oldu.

 

 

7304- Üçüncü rivayet yolunu bize Ebu Zekeriya el-Anberi tahdis etti. .. Bize Halid b. Abdullah, Ata b. es-Saib’den bildirdi. O Ebu Abdurrahman’dan rivayet ettiğine göre Abdurrahman bir yemek yapmıştı. (Ebu Abdurrahman) dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından aralarında Ebu Talib (r.a)'ın da bulunduğu birkaç kişi de davet etmişti. "Deki ey kafirler sizin ibadet ettiğinize ibadet etmem" buyruğunu: "Biz sizin ibadet ettiğinize ibadet edenleriz" diye okudu. Bunun üzerine de aziz ve celil olan Allah: "Ey iman edenler ne söylediğinizi bilinceye kadar sarhoş olduğunuz halde namaza yaklaşmayınız" (Nisa, 43) buyruğunu indirdi.

 

Bütün bu senetler sahihtir. Hüküm ise Süfyan es-Sevri'nin rivayet ettiği hadisindir (muteber olan budur). Çünkü o bunu Ata b. es-Saib’den rivayet eden herkesten daha iyi hıfz etmiş birisidir.

 

 

 

7305- ... Bize İsraiL, Ebu İshak'tan bildirdi. O Ebu Meysere’den, o Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın müezzini namaz için kamet getirdiği vakit: "Sarhoş olduğunuz halde namaza yaklaşmayınız" derdi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7306- .. , Bize Hamza ez-Zeyyad, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Harise b. Mudarrib’den şöyle dediğini nakletti: Ömer (r.a): Allah'ım bize hamr (içki) hususunda açık seçik beyanda bulundu dedi. Bunun üzerine: "Ey iman edenler ne söylediğinizi bilinceye kadar sarhoşken namaza yaklaşmayınız." (Nisa, 43) ayeti sonuna kadar nazil oldu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ömer (r.a)'ı çağırarak bu ayeti ona okudu. Sanki Ömer'in istediğine uygun gelmemişti (daha açık olmasını istemişti). Bunun için: Allah'ım içki hususunda bize açık bir beyanda bulun dedi. Bunun üzerine: "Sana içkiyi ve kumarı sorarlar. Deki: İkisinde de hem büyük bir günah, hem de insanlar için bazı faydalar vardır ama günahları faydalarından daha büyüktür." (el-Bakara, 219) buyruğu indi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ömer (r.a)'ı çağırarak ona bu ayeti okudu. Sanki bu da Ömer'in tam istediğine uygun değildi. Bunun için: Allah'ım bize içki hususunda açık seçik beyanda bulun dedi. Bu sefer de: "Ey iman edenler şarap, kumar, putlar ve falokları ancak şeytanın pis işlerindendir. Artık bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz" (Maide, 5/90) buyruğunu: "Artık vazgeçtiniz değil mi?" (Maide, 91) buyruğuna varıncaya kadar indirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ömer'i çağırarak ona bu ayeti okuyunca, Ömer: Vazgeçtik Rabbim dedi.694

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3013- "iman Edip Salih Amel işleyenlere ... Tattıklarından Dolayı Bir Vebal Yoktur" (el-Ma ide, 5/93) Buyruğunun inmesi